Oblíbené vánoční květiny a péče o ně

Mezi oblíbené rostliny Vánoc patří nejen Euphorbia pulcherrina, lidově zvaná Vánoční hvězda. Dalšími oblíbenými rostlinami jsou například Vánoční kaktus (Zygocactus) a Brambořík (Cyclamen). V dnešním článku vám poradíme, jak o tyto rostliny správně pečovat, aby vám dělaly radost mnohem déle, než jen o Vánocích.

Vánoční hvězda - Euphorbia (Foto:)

Euphorbia pulcherrina - Vánoční hvězda

Euphorbia pulcherrina, lidově zvaná Vánoční hvězda nebo Kristova koruna, je oblíbenou rostlinou pocházející z Mexika. Největší krásy dosahuje Euphorbia o Vánocích, kdy se její svrchní listy zbarvují do sytě červené barvy, tedy barvy Vánoc – proto také rostlina získala jeden ze svých lidových názvů.

Má ráda umístění na světlém místě, ideální pro její pěstování je běžná pokojová teplota. Co se týče zálivky, je vhodné Poinsettii zalévat jen občas a to odstátou vodou pokojové teploty. Substrát by nikdy neměl být suchý ani mokrý.

Tip: Před koupí Vánoční hvězdy zkontrolujeme, zda jsou listy na rostlině sytě zbarvené a zda mezi nimi jsou poupata. Pokud ne, vybereme si jinou rostlinu. Odkvetlé vánoční hvězdy brzy uvadají.

Více o pěstování Vánoční hvězdy se dozvíte v následujícím článku >

Vánoční kaktus - Zygocactus

Další oblíbenou rostlinou Vánoc, je tzv. Vánoční kaktus, neboli Zygocactus (známý také jako Schlumbergera nebo Epiphyllum). Pochází z deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky a Brazílie. Zygocactus může dorůst až do metrové výšky. Jeho tělo je složeno z plazících se větviček, tvořených oválnými články, které v období Vánoc zdobí nádherné hvězdicovité květy různých barev (například bílé, žluté, růžové, červené nebo fialové). Řadí se společně s Euphorbií mezi tradiční vánoční rostliny.

Nejlépe kaktusu vyhovuje stanoviště na světlém, případně pohostinném místě a pěstební teploty pohybující se od 18 do 25°C. Během vegetačního klidu jej umístíme na chladnější místo s teplotou pohybující se okolo 12 až 15 °C. V době kvetení rostlinu přihnojujeme jednou za dva týdny tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny. Zálivka by měla být střídmá – málo nebo naopak moc vody Zygocactusu škodí!

Upozornění: Rostliny s poupaty nepřemisťujeme - hrozí nebezpečí jejich opadání!

Více o pěstování Vánočního kaktusu se dozvíte v následujícím článku >

Brambořík - Cyclamen

Mezi typicky vánoční rostliny se řadí také brambořík, latinsky Cyclamen. Je to vytrvalá rostlina, která pochází ze Středomoří a Malé Asie. Dorůstá do výšky 30 až 40 centimetrů a má dekorativně zbarvené, srdčité listy s výrazným žilkováním. Kvete od podzimu do jara a to zajímavými květy, které mohou být bíle, růžově, fialově, sytě červeně nebo karmínově zbarvené. Existuje mnoho odrůd bramboříků – liší se od sebe výškou, tvarem i barvou listů a květů.

Rostlina má ráda světlé stanoviště bez přímého ostrého slunce a chladnější teploty, pohybující se okolo 18°C. Cyclamen občasně zaléváme odstátou vodou pokojové teploty. Substrát by nikdy neměl být suchý ani mokrý. Pravidelně brambořík hnojíme tekutým hnojivem bez obsahu vápníku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies