Textil v domě – prostěradla a povlečení

Správně vybraný bytový textil přispěje nejen ke zútulnění místností, ale také k větší hygieně. Zvláště se to týká prostěradel a povlečení – v posteli strávíte třetinu svého života, proto se na tomto místě nevyplatí šetřit.
Manželská postel

Povlečení a prostěradla – jaké materiály jsou nej?

Český trh nabízí obrovské množství povlečení různých materiálů – plátno, flanel, jersey a bavlna jsou nejpoužívanější z nich. Mezi ty luxusnější patří hedvábí, damašek a satén. U saténu se ale musíte smířit s tím, že klouže po posteli, studí a je velmi náchylný k drobným poškozením. Velmi oblíbené je v poslední době ložní prádlo, které se nemusí žehlit (nežehlivý typ saténu – tzv. mako satén nebo bavlněný krep). Co se týče materiálu prostěradel, jednoznačně vede bavlna a froté.

 

Součástí povlečení jsou také knoflíky, které se ale bohužel často trhají nebo lámou. Proto se začíná místo knoflíků uplatňovat zip, který zároveň poskytuje mnohem větší otvor pro vložení přikrývky do povlečení.

Je vaše ložní prádlo zdravotně nezávadné?

Kritéria pro použití látek a výběr barviv ložního prádla jsou pro Evropskou unii velmi přísná. O kvalitu povlečení a prostěradel vyrobených v zemích EU se tedy nemusíte bát. Problematické bývají výrobky dovážené z Asie, na které se tato kritéria nevztahují. Obsahují často tzv. ustalovače barev a různé chemikálie, které mohou být neekologické a nešetrné k našemu zdraví.

Rozměry ložního povlečení

Existují čtyři základní rozměry pro přikrývky a polštáře. Standardní rozměr pro povlečení polštáře je 90x70 cm, rozměr povlečení jednoduché přikrývky je 140x200 cm, prodloužené povlečení jednoduché přikrývky 140x220 cm a prodloužené povlečení pro manželské přikrývky 240x210 cm. Balení s povlečením bývá označeno také číslicemi, kdy první číslo udává počet povlečení přikrývek a druhé počet povlečení polštářů. Sada 1+2 tedy obsahuje jedno povlečení na přikrývku a dvě na polštář.

Praní povlečení a prostěradel

Bavlněné povlečení a prostěradla se perou na 40 - 60 °C, bílou bavlnu je možno prát i při vyšších teplotách. Bavlna se bohužel rychle sráží, proto je nutné nechat ji schnout pozvolna a nenechávat příliš blízko topení. Hedvábí perte maximálně na 30 °C bez odstřeďování a žehlete pouze po rubu. Totéž platí pro umělá vlákna. Pokud máte doma povlečení s potiskem, perte jej otočené na rub. Povlečení žehlete ještě vlhké nebo jej v místě přehybů pokropte vodou. Pokud chcete zachovat barvy, neužívejte prášek s přídavky bělidla.

Související články

Stylové záclony a závěsy

Stylové bydlení s nádechem venkova

Bydlení podle zásad Feng shui – ložnice

Dekorativní polštářky dotvářejí útulný domov


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies