Sekejte kosou!

Také už máte dost věčného rámusu sekačky? Vadí vám její zápach i ne zrovna nízká cena? Sekejte ekologicky a ekonomicky – kosou!

Muž s kosou

Proč sekat kosou?

Je to k neuvěření, ale kosa se vrací zpátky do českých zahrad – ačkoliv je kosení zahradní sekačkou méně náročné, rychlejší a celkově pohodlnější, stále více lidem není lhostejné, kolik zplodin při takovém sekání do ovzduší vypustí, kolik zvířat zabijí a vypudí hlukem i ostřím sekačky – a rámus samozřejmě vadí i nám, lidem. Při kosení kosou cítíte namísto zápachu benzínu vůni posečené trávy, ušetříte spoustu peněz nejen za pořízení pomocníka, ale i za případné opravy a co víc – děláte něco pro své zdraví.

Kosa pro vaše zdraví

Práce s kosou mnohému připomene postavičku smrťáka, málokdo si ale uvědomuje, jak zdravé takové sekání je. Pohyb vychází z pasu a boků, takže posilujete celou bederní páteř – v dnešní době sedavého zaměstnání a častého vysedávání vůbec je to velké plus. Navíc lidé, kteří kosí delší dobu tvrdí, že se po chvíli kosení dostávají do změněného stavu vědomí – pokud nevnímáte nic jiného než samotný pohyb, sladíte se s kosou i přírodou okolo vás, skutečně takového stavu dosáhnout lze.

Jak pracovat s kosou

Mírně se rozkročte, kosu uchopte za rukojeťe a táhněte čepel obloukem do strany v takovém úhlu, aby čepel procházela trávou. Pokud se přitom mírně zhoupnete v bocích, získáte ten správný švih. Samozřejmě, že žádný učený z nebe nespadl, zkušenosti získáte praxí.

Kosa musí být ostrá – ostřete ji proto před každým kosením. Použít přitom můžete buďto klasický brousek anebo dražší, ale kvalitnější a lépe ostřící brousek diamantový. Až se naučíte kosit, jako byste se s kosou narodili, můžete se zúčastnit mistrovství světa v sekání kosou – koná se u nás každý rok!

Kde ji sehnat

Bohužel sehnat celou, sestavenou kosu, je u nás v kamenných obchodech docela problém. Lehce seženete její ostrou část, zvlášť si ale musíte sehnat dřevěnou násadu (kosiště) – naštěstí ale existují i e-shopy, které jsou schopny dodat kosu se vším všudy. Celá paráda vás vyjde cca na 800 Kč, což je s porovnání s cenou elektrických a benzínových sekaček velmi příjemné. Kupujte vždy kosu dvouručkovou, pracuje se s ní pohodlněji. U oplocených zahrad budete kromě kosy na zarovnání rohů a menších ploch potřebovat také srp.

Raději sekačku?

Moderní zahrada - dokonalý trávník snadno a rychle

Vše o benzínových sekačkách

Vše o ručních sekačkách

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies