Vše o ručních sekačkách

Typy travních sekaček, podle čeho je vybírat, jak správně sekat trávník a ještě mnohem více se dozvíte na následujících řádcích.

Sekačka na trávu

Jak správně sekat trávník

Aby byl trávník zdravý a stále zelený, musíte o něj pravidelně pečovat, což zahrnuje i sečení. Pravidelným sekáním trávník houstne!

Sekejte vždy v rovných dráhách, každá další dráha by se měla vždy o několik centimetrů překrývat. Jinak vám na trávníku zůstanou pruhy neposečené trávy. Nejčastěji budete muset sekat v létě (cca dvakrát týdně), kdy tráva roste obzvláště rychle. Trávník se seká, jakmile doroste do výšky okolo 10 centimetrů. Zkracuje se na polovinu. Pravidelně kontrolujte, zda jsou nože sekačky ostré, jinak může dojít k třepení a žloutnutí trávníku.

Jak udělat pruhy na trávníku

Líbí se vám pruhy, jaké vídáte na golfových či fotbalových trávnících? Udělejte si je doma také! Stačí střídat při stříhání trávníku směr jízdy – tedy jet každý pruh opačným směrem. Potřebujete k tomu ale vřetenovou sekačku, rotační pruhy udělat neumí.

Sekačka elektrická versus motorová

Ještě než si vyberete typ sekačky, promyslete si, zda budete chtít elektrickou či motorovou. Na menší zahrady se doporučuje sekačka elektrická – je lehčí, méně hlučná a její provoz je levnější, překážet vám ale občas bude přívodní kabel. Na rozdíl od ní s motorovou sekačkou, fungující na benzin, se dostanete úplně všude. Motorová je ale zase těžší a tudíž méně pohodlná na ovládání. Je také poměrně hlučná.

Sekačky na trávu podle typu zahrady

Vřetenové sekačky

Velmi oblíbený druh sekaček. Na válci jsou umístěny nože i protinože, což zajišťuje precizně posekaný trávník. Dokáže sekat i velmi nakrátko. Hodí se jak pro klasický rodinný, tak i okrasný trávník.

Rotační sekačky

Rychlé sekání trávy zajišťují rotační sekačky díky rotujícím nožům. Vhodné pro všechny typy zahrad.

Mulčovací sekačky

Mulčovací sekačky dokážou posekanou trávu rozřezat na malé částečky a ponechávají je na trávníku jako mulčovací kůru. Odpadá vám tak starost s hnojením trávníku, mulč navíc chrání trávník i před vysycháním.

Strunové sekačky

Je-li na vaší zahradě spoustu zákoutí, okrajů a špatně přístupných ploch, rozhodně investujte do tzv. strunové sekačky – díky ní se dostanete úplně všude. Lze také velké plochy sekat rotační či vřetenovou sekačkou a okraje keřů či záhonů strunovou. Strunové sekačky se vyrábí elektrické nebo akumulátorové.

Vyžínače a křovinořezy

Vyžínače a křovinořezy jsou sekačky určené k péči o větší porosty, např. keře. Díky nízké hmotnosti a nastavitelné hlavě vám půjde stříhání porostů hezky od ruky. Opět si můžete zvolit motorovou nebo benzínovou verzi.

Jakou sekačku vybrat?

Při výběru sekačky mějte na paměti terén, v jakém se bude sekačka pohybovat (Je zahrada malá, velká? Neobsahuje kopcovitý terén, hůře dostupná zákoutí?), jak často budete sekačku používat, jaká je dostupnost elektrické energie (v případě, že chybí, budete muset z výběru úplně vyškrtnout elektrické sekačky)?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies