Rez růžová (Phragmidium mucronatum)

Rez růžová je houbové onemocnění způsobenou houbou z rodu Phragmidium. K infekci jsou vnímavé původní i šlechtěné, většinou venkovní růže. Rez napadá růže především během chladnějšího a vlhkého počasí (dlouhé mlhy, silné rosy, delší deště).

Růže

Rez růžová (Phragmidium mucronatum, Phragmidium rosae)

Rez se objevuje na jaře. Brzy po vyrašení listů růží, se na starších větvích, později i na listech, výhonech a kališních lístcích objevují světle oranžové až oranžové plodničky, které se šíří do okolí. Výtrusy jsou produkovány i na napadených rostlinných zbytcích. K šíření dochází za pomoci větru, vody a také hmyzu. S postupem času se na horní straně listů objevují žluté až oranžové skvrny a na spodní straně, drobné, žluté prášivé kupky letních výtrusů. Koncem léta a na podzim se na listech růží objevují černé kupky zimních výtrusů. Při silnějším napadení dochází k předčasnému opadu listů a k deformacím, a to především na mladých listech a stoncích. Rez napadá růže během chladnějšího a vlhkého počasí (dlouhé mlhy, silné rosy, delší deště).

Chemická ochrana rostlin pro rzi

Vhodné je použití fungicidních přípravků jako je například BAYCOR 25 WP, DITHANE M 45, SAPROL NEW. Postřiky je zpravidla nutné opakovat v intervalu přibližně 10 dnů až do nápravy stavu. Pokud provádíme preventivní ochranu je třeba začít od poloviny června. Do konce září pak stříkáme přibližně 4 krát. Všeobecně platí, že čím chemický přípravek střídáme častěji, tím lépe, neboť škodlivé organismy si mohou po čase vytvořit odolnost.

Další zajímavé články o ochraně rostlin

Plevele a ochrana proti nim

Choroby jabloně - strupovitost

Choroby a škůdci broskvoní

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies