Renovace starých oken – jak na to?

Stará dřevěná okna nemusíme nutně vyhazovat a nahrazovat je okny plastovými. Pokud je zrenovujeme, mohou dobře sloužit a dělat parádu ještě několik dalších let. V dnešním článku vám poradíme, jak na renovaci starých dřevěných oken.

Dřevěné okno

Přípravné práce

Před tím, než začneme okna renovovat, je vhodné je vysadit z pantů a odmontovat z nich všechny kovové části (táhla, kličky, apod.). Pokud tak neučiníme, zbytečně si přiděláme práci navíc. Přeci jen, odstranit barvu z takových částí není žádná legrace.

Okna zkontrolujeme, zda-li jsou v pořádku. Pokud se jedná o starší okna, je téměř jisté, že se na nich nějaký ten nedostatek najde. Starý a popraskaný nátěr odstraníme mechanicky pomocí brusného papíru. Poté očistíme okno od prachu a naneseme odstraňovač starých nátěrů. Tyto přípravky lze koupit v každém větším hobby marketu. Po aplikaci odstraňovače se cca po 15 minutách starý nátěr chemicky poruší a pomocí stěrky jej budeme moci odstranit.

Vyštípnuté části vyplníme dvousložkovým tmelem a necháme zatvrdnout. Po vytvrdnutí s ním lze pracovat jako se dřevem.

Výměna rozbitého skla není složitá

Někdy se stane, že je potřeba u oken vyměnit prasklé sklo. Nejjednodušším a nejlevnějším řešením je, pokud naprasklé sklo vyjmeme z okenního rámu a zajedeme do nejbližšího sklenářství, kde nám nové sklo uřežou na míru. Pak záleží na nás, zda-li si okno zasadíme do rámu sami a nebo to necháme na odborníkovi. Pokud se rozhodneme poradit si sami, musíme nejprve z rámu odstranit zbytky starého tmelu.

Koupíme si sklenářský tmel (prodává se již hotový v kelímku), který je také k dostání v hobby marketech. Z tmelu si uděláme tenký váleček a postupně jej začneme nanášet do vnitřní části rámu okna. Vytvoříme drážku, do které opatrně vložíme novou okenní tabuli. Nakonec naneseme zbylou vrstvu tmelu a pečlivě uhladíme. Tmel zcela vytvrdne za 4 týdny, poté je vhodný čas na ochranný nátěr (před vlhkem).

Nátěr dřevěných rámů

Jakmile máme okna opravená a dokonale očištěná, je vhodný čas přejít k jejich nátěru. Při výběru vhodné barvy (ať už základové nebo krycí) se poradíme s odborníkem. Než začneme nanášet nátěr, oblepíme okraje skla páskou. Mějme na mysli, že je důležité natírat bez přerušení, abychom zabránili viditelným nánosům a prolínání jednotlivých natíraných ploch. Minimální počet vrstev jsou dvě. Pokud je podklad i po natření nevzhledný, překryjeme jej lazurovacím lakem, který veškeré nedostatky zakryje.

Renovace kuchyně za pár korun

Renovace staré podlahy - snadno, rychle a levně

Renovace domů a bytů - znáte luxfery?

Renovace dveří a zárubní

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies