Historie kávy
Káva jako taková má svůj původ již v šestém století. Lidé nejdříve její dnešní využití neznali, a tak kávová zrna pouze žvýkali. Až později přišli na to, že se kávová zrna dají pomlít a vařit ve vodě. Lidé kávu přezdívali „zázračné bobule“ a její povzbudivý účinek dobře znali. Teprve v 15. století začalo docházet k vývozu kávy ve velkém do všech velkých světových metropolí.
Výroba kávy
Káva se vyrábí buď na suchý nebo na mokrý způsob. Suchý způsob je mnohem jednodušší a spočívá v tom, že se kávové plody suší tak dlouho, dokud kávová zrna nevyschnou natolik, že se dají bez problémů vyloupnout. Takto se káva pěstuje v oblastech, kde je velmi teplé a suché podnebí.
Mokrý způsob výroby kávy spočívá v tom, že se kávové boby pomocí speciálního stroje vyloupnou, poté teprve dochází k fermentaci. Celý proces se děje podle speciálních vodních nádrží.
Nejoblíbenější druhy kávy
Espresso
– patří mezi nejoblíbenější a nejsilnější druhy kávy. Pokud byste chtěli ještě silnější dávku, dejte si lungo, kde je obsah kávy ještě dvojnásobně vyšší než v espressu.
Cappuccino
– cappuccino obsahuje nejen vodu a kávu, ale důležitou složkou je také dobré mléko, ze kterého se našlehá pěna.
Frappé
– frappé známe nejčastěji jako ledovou, slabší kávu, která obsahuje mimo jiné mléko nebo vodu a často se také dochucuje cukrem.
Mocca
– mocca kávu si můžete dát nejčastěji ve specializované restauraci, protože k výrobě této kávy je nutná speciální konvice. Káva mocca je méně častá, přesto velmi oblíbená.
Machiatto
– machiatto je v podstatě kapučíno bez mléka, jste-li oblíbenci hořké chuti, pak je machiatto právě pro vás.
Latté
– latté je druh kávy, která obsahuje jednu dávku klasického espressa a ze dvou třetin se dolévá mlékem.
Diskuze