Pro milovníky kávy…

Rubrika kulinářský rádce vám neustále přináší novinky nebo dobré rady, a to nejen pro gurmány. Dnes se spolu podíváme na historii jednoho z nejoblíbenějších nápojů – kávy. Jaké jsou její nejoblíbenější druhy?
Šálek kávy

Historie kávy

Káva jako taková má svůj původ již v šestém století. Lidé nejdříve její dnešní využití neznali, a tak kávová zrna pouze žvýkali. Až později přišli na to, že se kávová zrna dají pomlít a vařit ve vodě. Lidé kávu přezdívali „zázračné bobule“ a její povzbudivý účinek dobře znali. Teprve v 15. století začalo docházet k vývozu kávy ve velkém do všech velkých světových metropolí.

Výroba kávy

Káva se vyrábí buď na suchý nebo na mokrý způsob. Suchý způsob je mnohem jednodušší a spočívá v tom, že se kávové plody suší tak dlouho, dokud kávová zrna nevyschnou natolik, že se dají bez problémů vyloupnout. Takto se káva pěstuje v oblastech, kde je velmi teplé a suché podnebí.

 

Mokrý způsob výroby kávy spočívá v tom, že se kávové boby pomocí speciálního stroje vyloupnou, poté teprve dochází k fermentaci. Celý proces se děje podle speciálních vodních nádrží.

Nejoblíbenější druhy kávy

Espresso

– patří mezi nejoblíbenější a nejsilnější druhy kávy. Pokud byste chtěli ještě silnější dávku, dejte si lungo, kde je obsah kávy ještě dvojnásobně vyšší než v espressu.

Cappuccino

– cappuccino obsahuje nejen vodu a kávu, ale důležitou složkou je také dobré mléko, ze kterého se našlehá pěna.

Frappé

– frappé známe nejčastěji jako ledovou, slabší kávu, která obsahuje mimo jiné mléko nebo vodu a často se také dochucuje cukrem.

Mocca

– mocca kávu si můžete dát nejčastěji ve specializované restauraci, protože k výrobě této kávy je nutná speciální konvice. Káva mocca je méně častá, přesto velmi oblíbená.

Machiatto

– machiatto je v podstatě kapučíno bez mléka, jste-li oblíbenci hořké chuti, pak je machiatto právě pro vás.

Latté

– latté je druh kávy, která obsahuje jednu dávku klasického espressa a ze dvou třetin se dolévá mlékem.

 

Recepty na dobré polévky

Recepty na těstovinové saláty

Teplé nápoje - recepty

Velikonoční perníčky k jídlu již na druhý den

Recept na rychlý dezert

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies