Přeprava zvířete z pohledu veterináře

Jak správně převážet zvíře v autě? Jaké následky může způsobit nezabezpečené zvíře? O přepravních boxech pro zvířata, o umístění psa v zavazadlovém prostoru či na sedačce pro spolujezdce. MVDr. Zdeněk Cvrček z Liberce a příklady z veterinární praxe.

Pes v autě

Jak správně převážet zvíře v autě?

Pokud převážíte zvíře v autě, neměli byste ho nechat řídit. To zní jako legrace jen do okamžiku, kdy s uvědomíte, že pes může řidiči zasáhnout do řízení, pokud mu vleze při jízdě na klín. Pokud vám pes něco při jízdě „pošeptá” jazykem do ucha, určitě budete náchylní trhnout volantem.

Kočka za krkem je ještě dokonalejší. A vůbec nejlepší je želva pod brzdovým pedálem. Pokud je auto zaparkované ve svahu a pes přeskakující mezi sedadly vyhodí rychlost, nezbývá vám než věřit na skutečně dobře zataženou a plně funkční ruční brzdu. Co je prkotinou v polabské rovině, může vyústit v neštěstí v Krkonoších nebo ve svahu nad železničním přejezdem. Pokud vám zvíře nehovoří do řízení, stále ještě není vše vyřešeno.

Sedadlo smrti je sedadlem smrti nejen pro člověka, ale bohužel velmi často i pro zvíře. Chtěl bych apelovat na všechny majitele, kteří vozí psy na předním sedadle, aby to nedělali. Zakazuje to Zákon o provozu na pozemních komunikacích.

Příklad z praxe MVDr. Zdeňka Cvrčka

Pes na sedadle spolujezdce v náruči majitelky je vržen proti palubní desce stejně jako tělo člověka při nehodě. Pokud se domníváte, že pejska udržíte, vyzkoušejte si chytit, řekněme z jednoho metru hozený, pytel cementu. Při záporném zrychlení tělo vašeho pejska „ztěžkne” ještě podstatně víc. Tělo zvířete naráží na palubku nebo na sklo. Pokud si neublíží tímto nárazem, hrozí velké nebezpečí poškození krční páteře nebo dokonce zlomení vazu. Pes dopadne hlavou na palubní desku, pánev a zadní nohy zůstávají v prostoru sedačky a tělo padá dolů. Krční páteř neudrží tíhu padajícího zvířete a bezvládné tělo dopadá na podlahu. Pokud navíc člověk, který čtyřnohého miláčka drží, není připoután, dopadá navíc svoji hmotností zvětšenou o setrvačnou sílu, žebra, plíce, játra, slezina nevydrží náraz a tlak, a v nejlepším případě končí výlet několikahodinovou operací. Pokud vystřelí proti pejskovi airbag, většinou se netrápí a umírá na místě.

Umístění psa na sedačce - jak přepravit zvíře, když protestuje?

Řešení může být několik. Psovi je vhodné nějakým způsobem znechutit přední sedadla. „Velice se mi osvědčily kuličkové potahy, které jsou pro psa prostě nepohodlné. Po čase si pes sám začne sám vybírat zadní sedačku”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček.

Umístění zvířete v zavazadlovém prostoru

Pes má svůj prostor, vidí ven, pelíšek můžete přizpůsobovat a celý prostor můžete oddělit kombinací sítě a kovové mříže, která se dá bez problémů nainstalovat mezi zavazadlový prostor a zadní sedačky nebo mezi přední a zadní sedačky. Cena tohoto zařízení se pohybuje mezi 1500 - 3000 Kč a seženete jej buď v chovatelských potřebách nebo u veterinářů.

I zde je však myslet na jednu drobnou avšak zásadní věc. V zavazadlovém prostoru by se psem neměly být žádné volně uložené předměty. Je fajn, když se pes nezraní při autonehodě na přední sedačce, ale je smůla, když ho umlátí montážní klíč, hever, baterka nebo kovov podstavec trojúhelníku.

Za nejdokonalejší zabezpečovací zařízení považuji bezpečnostní pás pro psy

Seženete ho opět ve specializovaných obchodech nebo, jako prakticky všechny chovatelské potřeby, u veterinárních lékařů.

Přepravní boxy pro zvířata

O přepravních boxech pro kočky jsme již psali. Kočka v kleci během jízdy by měla být samozřejmostí. Tohoto skvělého zařízení můžete s úspěchem využít i pro přepravu malého psa. Pravda, existují i velké přepravky, sháněl jsem jedné klientce přepravku, ve které letěl labrador retriever pohodlně do Ameriky. Tohoto cestovatele jsme ovšem na cestu zklidnili sedativy. Po návratu do Evropy majitelka tento transportní box používala zcela běžně v autě při převozu svého psího miláčka. A ještě něco, nezapomínejte na odpočinek při přepravě autem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies