Želvy - co všechno o nich víme?

Želvy. Želva mořská. Želva sladkovodní. Pozemní želva. Čím se jednotlivé druhy želv živí. Kdy se želvy poprvé objevily na naší planetě. Rozmnožování a páření želv. Potrava pro želvy. Želvy mohou být masožravé i tzv. vegetariánky.
želva

Co všechno víme o želvách?

První želvy se na naší planetě Zemi objevily před miliony let. Jejich měkké části těla kryje tvrdý krunýř, který želvě poskytuje ochranu před nepřízní počasí i před nepřítelem. Potravu zpracovávají želvy ostrými okraji čelistí.
Želvy se nejhojněji vyskytují v tropech, některé druhy žijí také v mírných klimatických podmínkách. Řada z nich bydlí coby želví miminka jako domácí zvířátka v bytech. Smutné je, že pokud časem vyrostou, pouští je jejich majitelé do volné přírody, kde se mohou stát pro své okolí nebezpečnými predátory a časem by mohli ublížit i člověku.
Než si želvičku pořídíte do svého akvária, myslete na to, že časem může změnit svou velikost a zvažujte pro a proti, než si ji opravdu odnesete domů.

Želvy a rozmnožování

Páření u želv probíhá malinko brutálně. Hned poté, co si samec vyhlédne vhodnou samici, kouše a štípe ji tak dlouho do nohou, až ji donutí k nehybnosti. Poté se vysune na její hřbet a páří se s ní. Poté želva naklade vejce na souši. Některé tropické druhy mají i několik snůšek do roka.
Želvy, žijící v mírném klimatickém pásmu kladou vejce 1x - 2x za rok. Skořápky vajec mají kulovitý nebo oválný tvar. Samice zahrabe vejce po snesení pod tlející vegetaci, nebo do nor jiných živočichů. Většina druhů však zahrabává vejce do písku, aby je ukryla před nepřítelem.

Potrava želvy

Pozemní želvy

jsou býložravé, živí se trávou, rostlinnými plody nebo listy nejrůznějších salátů. Některé druhy si pochutnají také na housenkách nebo drobných zdechlinách zvířat.

Sladkovodní želvy

si rády pochutnávají na larvách komárů, vodní vegetaci a řadí se spíše k hmyzožravcům.

Mořské želvy

se živí mořskými rostlinami, mořskými korály, medůzami, mořskými houbami a měkkýši.

Kajmanka dravá - masožravá želva

Žije v mělkých jezerech, bažinách a řekách je masožravá, mezi klasické vegetariánky řadíme zejména želvu sloní, zvanou též želvu galapážskou. Želv existuje celá řada a je dobré se nechat prodejcem informovat hned při jejich koupi, co je pro ně důležité a jak o své nové domácí mazlíčky správně pečovat, aby se u nás doma cítily šťastně a spokojeně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies