Pomůže krtek v zahradě?

S krtkem na zahrádce jsme se setkali téměř všichni, přesněji s jeho odvedenou prací. V dnešním článku si povíme, jak se dají krtince využít v náš prospěch.

Krtek, škůdce

Všeobecně o krtkovi

Krtek obecný je (Talpa europe) je malý hmyzožravec, který způsobuje na našich zahrádkách velmi značné škody. Živí se převážně bezobratlými živočichy, například hmyzem a jeho larvami, ještěrkami, žábami, myšmi, žížalami, apod. Žije a potravu hledá několik desítek centimetrů pod zemí, kde buduje obytné a okružní chodby. Při stavbě chodeb tvoří na povrchu typické hliněné hromádky zvané krtince. O krtkovi je všeobecně známo, že má velmi dobrý a citlivý čich. Pokud jej chceme vyhnat ze své zahrádky, stačí vědět co mu nevoní a máme alespoň dočasně vyhráno.

Jak krtek vypadá?

Krtek má válcovité tělo, které je dlouhé přibližně 12 centimetrů. Srst je obvykle tmavě hnědá (může být v různých odstínech). Na předních, svalnatých a vyvrácených končetinách má 10 prstů s velkými drápy, které jsou uzpůsobeny k hrabání. Zadní končetiny jsou o něco málo menší. Oči má malé a jsou skryté za chlupy, uši jsou „naznačeny" jen malými výstupky v kůži. Krtek se dožívá průměrného věku 2 až 5 let.

Krtek nejen škodí, ale i pomáhá

Je dobré vědět, že i krtince můžeme využít - a to především pro výsadbu sazenic. Hromada, která po krtkovi zůstane nad povrchem obsahuje kvalitní zeminu, která je „vydolována" z poměrně velké hloubky a která je prostá choroboplodných zárodků chorob nebo škůdců. Pokud tedy sazenice zasadíme do této zeminy, odmění se nám rychlým růstem, dobrým zdravotním stavem a také minimálním rizikem výskytu obávané infekce známé jako padání klíčících rostlin.

Další zajímavé články k tématu:

Krtek v zahradě - co s ním?

Moderní zahrada bez nežádoucích návštěvníků

Elektronická zahrada

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies