Pokládáme plovoucí podlahu

Plovoucí podlahy jsou v současné době velkým hitem, který zaplavuje české domácnosti. Zvažujete plovoucí podlahu i do svého interiéru? Přečtěte si více o tom, jak ji správně pokládat.

Plovoucí podlaha

K pokládce plovoucí podlahy budeme potřebovat

Potřebný počet m2 plovoucí podlahy (počítáme s 10% rezervou), potřebný počet m2 izolační a parotěsné fólie (mirelon), klínky, soklové lišty, hmoždinky, vnitřní a vnější rohy, přechodový profil, tmel v barvě podlahy, lepidlo určené na lepení plovoucích podlah, přitahovák, gumové kladívko, pilku, dřevěný hranol, utahovací popruh, vodováhu, špachtli, skládací metr, tužku, uhelník, zednickou šňůru nebo lať, odlamovaní nůž. Při výběru potřebného počtu lišt, klínků, hmoždinek, apod. na námi požadovanou plochu se poradíme s odborníkem.

Je dobré vědět...

Nově koupená podlaha by si měla na své nové stanoviště přivyknout, proto je vhodné ji nechat alespoň 48 hodin před pokládkou v místnosti, kde ji budeme instalovat. Nerozbalenou podlahu položíme (neměla by být opřená o zeď) a necháme při teplotě minimálně 18°C. Stejnou teplotu v místnosti udržujeme, před, během i následující tři dny po pokládce.

Příprava podkladu

Podklad, na který budeme pokládat plovoucí podlahu, musí být dokonale rovný, dostatečně suchý a také chráněný před případnou vlhkostí. Rovnost podlahy si ověříme pomocí vodováhy a nebo latě. Rozdíly ve výšce podlahy nesmí být větší než 3 milimetry na 1 metr2. Plovoucí podlahu lze podkládat jak na betonový podklad, tak na dřevěnou a nebo jinou základovou plochu. Důležité je, aby podklad splňoval výše uvedené požadavky.

Před pokládkou plovoucí podlahy

Před pokládkou plovoucí podlahy umístíme na podklad paroizolační nebo zvukově izolační materiál o minimální šířce 3 milimetry. Při výběru dbáme na platné předpisy týkající se parotěsné a zvukové izolace.

Pokládáme plovoucí podlahu - základní pravidla

  • Plovoucí podlahu vždy pokládáme ve směru, odkud nám dopadá do místnosti světlo.
  • Rámy dveří přizpůsobíme finální výšce podlahy (dveře ze spodní části ohoblujeme).
  • Je nutné dodržovat odstup ode zdi a jiných napevno zabudovaných předmětů alespoň 10 až 15 milimetrů (odstup si vytvoříme dřevěnými špalíčky, které po zaschnutí položené plovoucí podlahy odstraníme).
  • První řadu si na podlaze vyznačíme šňůrou.
  • První řadu plovoucí podlahy položíme drážkami vodorovně se stěnou, strana s perem by měla směřovat dovnitř místnosti.
  • Druhou řadu začínáme odříznutým kusem z předchozí řady (pokud je alespoň 30 až 50 centimetrů dlouhý). Nejprve ukotvíme čelní stranu, následně stranu podélnou.
  • Při klížení používáme po podélné straně stahovací řemeny. Čelní strany do sebe natloukáme.
  • Na poslední lamele v každé řadě vyznačíme přesnou délku uhelníkem. Odečteme 10 až 20 milimetrů a přebytečnou část uřízneme pilkou.
  • Poslední lamely v každé řadě napojujeme pomocí přitahováku.
  • Při lepení začínáme vždy od první řady. První tři řady necháme po zalepení schnout minimálně po dobu 45 minut. Poté začneme s lepením dalších řad.
  • Slepené lamely upevňujeme pomocí utahovací soupravy. Neustále kontrolujeme jejich rovnost.
  • Po zaschnutí prvních tří řad stejným způsobem postupně přidáváme další řady.
  • U poslední řady musíme brát ohled na vzniklou mezeru - tu musíme upravit a pevně položit k předposlední řadě.
  • Nesmíme zapomenout na dilatační spáru mezi stěnou a lamelami, která by měla mít minimálně 0,5 až 1 centimetr. Pokud je místnost, kde se podlaha pokládá velká (např. je délka stěny více než 8 metrů), musíme počítat s ještě širšími dilatačními spárami. Do dilatačních spár se nakonec umístí přechodové lišty.
  • Plovoucí podlahu po pokládce nezatěžujeme po dobu minimálně 24 hodin.
  • Nakonec nalepíme nebo našroubujeme obvodové lišty. V rozích je seřezáváme na pokos a nebo použijeme vnitřní a vnější rohy.
  • Podlahu ošetříme podle pokynů uvedených výrobcem.

Lepení plovoucí podlahy

Jednotlivé díly plovoucí podlahy k sobě lepíme ve dvou místech - v drážce a peru. Pokud se na spojích objeví nějaké nerovnosti, je nutné je opravit. Lepidlo nanášíme vždy na horní část drážky, poté do sebe části podlahy zasouváme. Pokud se dostane lepidla na povrch podlahy, necháme jej chvilku zaschnout. Následně odstraníme odpovídajícím rozpouštědlem a setřeme z podlahy vlhkým hadříkem.

Pokládáme linoleum - jak na to?

Koberce - pokládání koberců

Travní koberce - jak na jejich pokládku?

Jakou podlahu do jaké místnosti?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies