Pokládáme linoleum – jak na to?

Jak postupovat při výběru vhodného linolea? Jak by měla vypadat podlaha před jeho pokládkou? Jak by se mělo linoleum správně pokládat? Více se dozvíte v dnešním článku.

Linoleum

Vybíráme linoleum

Při výběru linolea bychom měli brát v úvahu, do jakého prostoru bude určeno (zda do bytu, administrativní budovy, chodby, kanceláře, apod.) a z jakého materiálu je vyrobeno. Pro obytné a středně namáhané prostory se doporučuje linoleum o tloušťce 2 milimetry, pro náročné zatížení pak linoleum o tloušťce 2,5 milimetru. Vyrábí se také linolea v tloušťkách 3,2 až 4 milimetry - ty jsou ovšem určeny pro průmyslové objekty. Barevná škála je dostatečně široká, takže záleží pouze na nás, který vzor si vybereme. Při koupi linolea je vhodné počítat s rezervou minimálně 10%.

Příprava podkladu

Předtím, než začneme pokládat linoleum, musíme řádně připravit podklad. Ten by měl být rovný (nerovnosti by neměly přesahovat 2 milimetry na výšku na 2 metry délky) a také bez větších nečistot. Není vhodné pokládat linoleum do přílišně vlhkého prostředí a nebo na podklad, který má tendenci hnít. Pokud budeme pokládat linoleum na pórovitý podklad (jako je například beton a nebo teraco), je vhodné použít paro-nepropustnou folii. Taková dolie by měla být cca 0,2 milimetry silná. Čím silnější folie bude, tím lépe. Chcete-li položit linoleum na dlaždičky, je potřeba podlahu před pokládkou vyštěrkovat. V opačném případě se začnou po čase na linoleu objevovat obrysy dlaždiček.

Jak postupovat při pokládce linolea

Linoleum položíme na podklad a začneme s jeho vyrovnáváním - postupujeme od levé stěny místnosti směrem zleva doprava. Je vhodné počítat s přesahy na stěnách cca 4 centimetry. Linoleum jakožto přírodní materiál má tendenci pohybovat se, musí proto být perfektně přilepené. Při výběru vhodného lepidla se poraďte s odborníkem. Po položení, úplném vyrovnání a nalepení linolea můžeme přebytečné kusy opatrně odříznout. Je potřeba dávat pozor u rámu dveří a podobných profilů, kde je vhodné nejprve linoleum podélně naříznout zvenku dovnitř a následně odříznout přesně kolem tvaru zdi u podlahy. Nakonec linoleum začistíme pomocí obvodových lišt.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies