Pěstujeme kvetoucí kameny

Sukulenty rodu Lithops pochází z jižní Afriky. Jsou známy především pod názvem „Živé kameny“ nebo „Kvetoucí kameny“. Existuje celkem 36 druhů a mnoho podruhů tohoto rodu. Seznamte se s jejich pěstováním.

Lithops

Jak živé kameny vypadají?

Jsou to sukulenty, jejichž tělo tvoří dvojice sukulentních listů, které jsou zbarveny podle druhu nejrůznějšími kombinacemi barev a doplněny drobnými průsvitnými místy (těmi proniká do vnitřní části rostlin sluneční záření umožňující fotosyntézu), které tvoří na povrchu listů kresbu. Jsou typické tím, že nemají žádný stonek a svým vzhledem připomínají kameny - odtud také jejich název. Květy jsou obvykle velkých rozměrů (větší než samotná rostlina) a mají bílou, žlutou a nebo růžovou barvu. Rostliny kvetou na konci léta a na podzim, květy se otevírají kolem poledne a na noc se zavírají.

Vhodné stanoviště

Lithopsy vyžadují celoročně maximální možné osvětlení. Velmi prospěšné je letnění na balkóně či terase.

Pěstební nádoby a substrát

Kvetoucí kameny je vhodné pěstovat v menších a vysokých květináčích. Jako substrát je vhodná směs zeminy pro vápnomilné rostliny, kterou smícháme s hrubozrnným pískem a drcenou antukou (nejlépe zbavenou od prachových částí). Na dno květináče umístíme drenáž z kamínků, která usnadní odtok přebytečné vody a uchrání kořenový systém rostliny před hnilobou.

Zálivka

Lithopsy zaléváme od dubna do října přibližně jednou za čtrnáct dní. Zaléváme je dostatečnou dávkou odstáté vody, nejlépe pokojové teploty. V zimních měsících je nezaléváme vůbec.

Přezimování

Lithopsy vyžadují období klidu. Optimální zimování je při teplotě 10 až 15 °C, případně při běžné pokojové teplotě. Během tohoto období začne starý pár listů uvadat a uvnitř se začínají rodit nové listy. Na jaře ze starého páru listů zůstává pouze suchá slupka - to je ideální doba, kdy můžeme provést po zimě první zálivku.

Množení

Semena lze získat z mateřské rostliny po odkvětu, kdy mají dobrou klíčivost. Vyséváme je do lehkého substrátu a opatrně zvlhčujeme.

Přesazování

Mladé rostliny přesazujeme na podzim. V dalších letech přesazujeme pouze jednou za dva až čtyři roky. Kratší intervaly rostlinám nesvědčí.

Pravidla úspěšného pěstování masožravých rostlin

Oblíbené druhy akvarijních rostlin

Přesazování pokojových rostlin na jaře

Základní pravidla pro úspěšné pěstování pokojových rostlin

Nejčastější chyby při pěstování bylinek

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies