Oblíbené druhy akvarijních rostlin

Jak je z názvu těchto rostlin patrné, jsou vhodné k osazování akvárií. Seznamte se s nejoblíbenějšími druhy akvarijních rostlin a jejich pěstováním.

Akvárium s rostlinami

Pěstování akvarijních rostlin

Většina běžně pěstovaných akvarijních rostlin pochází z tropů. Pěstujeme je proto při teplotě pohybující se mezi 23 až 28°C a pH 6,5-7,5. Rostliny vyžadují dostatečné osvětlení zářivkami, které napodobují denní světlo - nesmí v něm tedy chybět červená a fialová část spektra (lze rostlinám dopřát pomocí speciálních zářivek). Vyžadují zajištění pravidelné periody světla trvající 12 až 14 hodin a poté tmy.

Akvarijní rostliny - druhy

Trhutka plovoucí (Riccia fluitans) - plovoucí rostlina vytvářející husté koberce na hladině akvária. Je velmi náchylná na přebytek živin ve vodě. Nevyžaduje zimní dosvětlování.

Jávský mech (Vesicularia dubyana) - vytváří jemný porost. Nejlépe se mu daří na kamenech a kořenech, ke kterým se dokáže velmi dobře přichytit. Je to krásná dekorativní rostlina, která je navíc velmi oddolná.

Zákruticha asijská (Vallisneria tortifolia) - je typická šroubovitě zakroucenými listy, kterými se výrazně odlišuje od ostatních Vallisnerií. Je to nenáročná, rychle rostoucí rostlina, která snese i chladnější vodu.

Stolístek vodní (Myriophyllum aquaticum) - akvarijní rostlina s velmi jemnými lístky na výrazném stonku. Při dobrém osvětlení jsou špičky lodyh načervenalé. Při hladině se mohou vytvářet hřebenovitě tuhé vzdušné listy. Nejlépe vynikne v řídkém porostu.

Douška hustolistá (Egeria densa) - rostlinku lze doporučit i začátečníkům. Velmi rychle roste a odebírá z nádrže nadbytečné živiny. Při slunečním záření se můžeme dočkat i květů. Mají ji rády skoro všechny malé rybky. Může růst jako kořenová, stonková rostlina, přichycená svými vzdušnými kořeny nebo jako volně plovoucí rostlina.

Šípatkovec blecherův (Echinodorus bleherae) - je až 60 centimetrů vysoká rostlina s bujnými trsy velkých, kopinatých listů. Při slabém osvětlení dosahuje sotva poloviční velikosti.

Kryptokoryna červená (Cryptocoryne affinis) - má olivově zelené listy na načervenalých stoncích. Je to vděčná akvarijní rostlina, která snadno vytvoří velmi hustý porost. Je velmi háklivá na změny ve složení vody, teplotě a intenzitě osvětlení.

Rohatec žluťuchový (Ceratopteris thalicroides) - je to vodní kapradina rostoucí jak nad vodní hladinou, tak i ponořená nebo plovoucí po vodní hladině. Každá z těchto forem má výrazně odlišné listy. Forma nad hladinou tvoří růžice válcovitých větvených listů (nebo mohou být listy širší a mnohonásobně dělené), ponořené listy jsou měkčí, širší a světlejší barvy. Plovoucí forma je vodorovně rozložená, s kořeny volně visícími do vody. Roste velmi rychle a vytváří houštiny.

Bahnatka bezstopečná (Limnophila sessiliflora) - je nejběžněji pěstovaná Limnophila, která roste velmi rychle. Její vrchol se zbarvuje dočervena. Nevýhodou je značná délka stvolů, které se brzy pokládají na hladinu a stíní ostatním rostlinám - musí se proto velmi často stříhat.

Přehled akvarijních ryb - 1.část

Přehled akvarijních ryb - 2.část

Nejčastější nemoci akvarijních ryb

Akvarijní ryby a jejich chov

Chováme vodního dráčka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies