Nejčastější nemoci akvarijních ryb

Krupička, infekční vodnatelnost, rybí tuberkulóza … Seznamte se s nejčastějšími nemocemi akvarijních ryb a možnostmi jejich léčby.

Akvarijní ryby

Krupička

Krupička je nejčastějším onemocněním akvarijních ryb. Je to parazitální onemocnění, které způsobuje parazit Kožovec rybí (Ichthyophthirius multifiliis). Příznakem jsou bílé tečky na tělech ryb,které jsou v první fázi onemocnění především na ploutvích.

Léčba: zvýšení teploty vody přibližně na 31 ºC, osolení vody kuchyňskou solí (cca 3 dkg na 100 l vody), léčiva určená přímo k likvidaci tohoto parazita (existuje riziko úhynu krunýřovců, kteří jsou na chemii v akváriu poměrně hákliví).

Bakteriální rozpad ploutví

Tato nemoc je častá zejména u samečků pavích oček. Příznakem nemoci je třepení ploutví a jejich postupný rozpad. Příčinou je zanedbané akvárium s vysokým obsahem odpadních látek.

Léčba: Izolace napadených jedinců, malachitová zeleň, metylénová modř, speciální léčiva na bázi antibiotik prodávaná v akvaristikách.

Infekční vodnatelnost

Příznakem této choroby u akvarijních ryb je viditelně nápadné nafouklé břicho, zježené šupiny a vypouklé oči. Typické jsou také vodnaté puchýřky mezi šupinami. Rybě vybledávají různé části těla a díky nafouknutému břichu jsou nadnášeny k hladině. Příčinou vodnatelnosti jsou zejména vysoké hodnoty dusitanů v akváriu, které překročí určitou hranici. Na vině mohou to být také viry, plísně a parazité.

Léčba: problematická léčba pomocí antibiotik (tetracyklin, chloramfenikol), nutná izolace napadených jedinců.

Rybí tuberkulóza

Příznakem této choroby je hubnutí ryb, apatie, odmítání potravy, zkřivení páteře nebo změna zabarvení. Příčinou je zanedbané akvárium s vysokým obsahem odpadních látek, nedostatečná výživa ryb a dlouhodobě nevyhovující teplota.

Léčba: onemocnění je neléčitelné, je důležité okamžitě po zjištění jeho výskytu nakaženého jedince utratit. Při setkání s touto chorobou v akváriu je třeba značné opatrnosti a důkladné hygieny, protože existuje riziko přenosu choroby na člověka.

Infekční zánět plynového měchýře

Nejčastějšími příznaky této nemoci jsou, že ryba plave hlavou směrem nahoru nebo dolů, ztrácí smysl pro rovnováhu, má nafouklé břicho a nepřijímá potravu. Příčinou je nedostatečná údržba o akvárium (například málo odkalování, malá či žádná výměna vody, apod).

Léčba: dodržování pH mezi hodnotou 7 - 7,5, silně vzduchovat a filtrovat, dodržovat hygienu (často měnit vodu), aplikace antiparazitárních koupelí.

Přehled akvarijních ryb - 1.část

Přehled akvarijních ryb - 2.část

Chov mořských živočichů

Chováme drápatku vodní

Chováme vodního dráčka

Nitěnky - rady a tipy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies