Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Kareta obrovská - jedna z největších mořských želv

Kareta obrovská, která je jednou z největších mořských želv, byla kdysi hojně rozšířena v teplých vodách mnoha světových moří. Dnes žijící jedinci představují jen zlomek někdejších stavů.
Kareta obrovská

Kareta obrovská byla pro krunýř, maso a vejce lovena v takovém množství, že v současnosti je na pokraji vyhubení. Želvy tráví skoro celý život v moři, které opouštějí jen samice v období rozmnožování, aby nakladly vejce.

Kareta obrovská – obecné informace

Třída: plazi
Řád: ploutvonozí
Čeleď: karetovití
Rod: chelonia mydas
Délka: až 1,5 metrů
Hmotnost: až 185 kilogramů
Výskyt: v teplých oblastech všech světových oceánů

Kareta obrovská – životní prostředí

Kareta obrovská má nejraději teplá moře, která jsou dostatečně mělká, aby na jejich dně mohly růst rostliny. Karety obrovské, které byly pozorovány v hlubokých vodách na otevřeném moři, byly na cestě na místa kladení vajec nebo se z nich vracely.


Zatímco na souši se kareta obrovská přemisťuje pomalu a těžkopádně, pod vodou se díky svým silným ploutvím pohybuje velmi rychle a obratně. Aby se nadechla, musí se občas vynořit na hladinu. Avšak dospělá kareta obrovská vydrží pod vodou bez vzduchu až pět hodin.

Kareta obrovská – způsob obživy a potrava

Kareta obrovská se dožívá věku až 50 let. Během této doby se mění i její jídelníček. Dospělá kareta obrovská se živí pouze rostlinami (obvykle mořskou trávou a řasami). Karety, které žijí okolo Galapážských ostrovů jsou známy tím, že okusují listy mangrovových stromů.


Místo zubů má kareta obrovská velmi ostré, rohovité hrany čelistí, kterými tvrdé a vláknité listy rostlin snadno ukusují jako nůžkami.


Výživa mladých, čerstvě vylíhlých mláďat se od potravy dospělých jedinců značně liší. Kromě řas a jiných rostlin se mladé karety obrovské živí i živočišnou potravou (malými rybami, medúzami nebo korýši).


V prvních měsících života karety neumějí ještě moc dobře plavat a proto se rády nechávají unášet vlnami nad porosty hnědých mořských řas, které jsou domovem četných druhů korýšů, na nichž si rády pochutnávají.


Jak karety obrovské stárnou, přecházejí postupně na čistě rostlinnou stravu.

Kareta obrovská – rozmnožování

Karety obrovské se páří na vodní hladině. Několik dní nato se samice v noci vydá na pobřeží, kde předními ploutvemi vyhrabe v písku velkou díru, do které naklade až stovku vajec. Vejce mají silnou skořápku, velikostí a tvarem připomínají míčky na stolní tenis. Nakonec kareta zahrne vejce pískem a vrátí se do moře.


Během několika následujících týdnů si samice karety obrovské toto noční dobrodružství ještě několikrát zopakuje. Po dvou až třech měsících se z vajec vylíhnou mláďata, ve většině případech opět v noci. Maličké karety se nejprve musejí vyhrabat na povrch země a vydávají se na cestu do moře.

Kareta obrovská – cesty oceánem

Samice karet obrovských se stále vracejí na stejná místa, a to za účelem kladení vajec, kde se kdysi vylíhly sami.


Při svých cestách někdy překonávají obrovské vzdálenosti. Například karety, které se z důvodů bohaté potravní nabídky zdržují podél pobřeží Brazílie, plavou neuvěřitelných 4,5 tisíce kilometrů proti mořským proudům na malý (7 kilometrů široký) ostrůvek, který se nachází v Atlantském oceánu.


Karety obrovské podnikají tyto daleké cesty proto, aby zajistily svému potomstvu ochranu. Na brazilském pobřeží žije mnoho zvířat, která by jejich vejce vyhrabala a sežrala.

Kareta obrovská – některé zajímavosti

Pohlaví mláďat karety obrovské závisí na teplotě, při které e líhnou z vajec. Při teplotě 30°C je poměr samečků a samiček 1:1, při nižších teplotách přibývá samečků, naopak při vyšších se líhne více samiček.


Z krunýřů karet obrovských se vyrábějí ozdobné předměty a šperky.


Ze sta nakladených vajec přežije první rok nanejvýš jedno až dvě mláďata.


Pláže uprostřed Atlantského oceánu jsou místem ke kladení vajec tak oblíbeným, že někdy není pro všechny karety, které se ke kladení najednou sejdou, dostatek místa.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 16 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.