Pěstujeme kmín kořenný

Kmínem lze okořenit slané pečivo, bylinkové a bramborové polévky, různé omáčky, saláty, pomazánky z tvarohu nebo dušené maso. Chcete-li mít po ruce stále čerstvý kmín, můžete si jej snadno vypěstovat na své zahrádce. Poradíme Vám, jak na to.

Kmín

Všeobecně o kmínu

Kmín kořenný (Carum carvi) je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae), která dorůstá do výšky 60 - 100 centimetrů. Lidově se kmín nazývá raška. Pochází ze zemí mírného pásma Asie, kde se používá již několik tisíciletí. Rostlina má málo rozvětvenou lodyhu a zpeřené, čárkovité listy. Drobné květy jsou uspořádané ve složených okolících a mají bílou barvu. Plodem jsou dvojnažky, které se při zrání poltí na dvě podlouhlé nažky. Plody kmínu mají příjemnou, aromatickou, štiplavě kořeněnou chuť a svéráznou vůni.

Pro zajímavost:

Ve starověku měl kmín kouzelnou moc a údajně zaháněl zlé síly.

Příznivé účinky pro lidské zdraví

Kmín účinně bojuje při zažívacích obtížích, zlepšuje trávení, bojuje proti plynatosti a zmírňuje křeče. Kojícím ženám podporuje kmín tvorbu mateřského mléka, působí také jako prostředek proti kašli. Semena se buď žvýkají, nebo je necháme vyluhovat a podáváme jako čaj. Pro kmín je charakteristický vysoký obsah silice, obsahuje také olej, bílkoviny a flavonoidy.

Kmín v kuchyni

Kmín používáme buď celý, mletý nebo drcený. Je typickým kořením do chleba a slaného pečiva. Používá se k ochucení vařených brambor, kyselého zelí, vepřové pečeně, pečené husy či kachny. Lze jej také použít k ochucení pomazánek, bylinkových omáček, zdravotních vín a likérů.

Pro zajímavost:

Existuje také tzv. římský kmín, který má odlišnou, výraznější chuť i vůni, než obyčejný kmín a kmín vodní, který roste v bažinách celé Evropy. Jeho vůně je silná, příjemná, chuť hořká a palčivá.

Pěstování kmínu

Pěstební stanoviště a substrát

Kmín vyžaduje humózní, jílovohlinité půdy dobře zásobené vápníkem. Citlivý a velmi náročný je na světlo, které v prvním roce podmiňuje tvorbu generativních orgánů. Rostlina je také poměrně náročná na teplo - vzchází při teplotě 10 až 14 °C po dobu 14 až 24 dnů. Při holomrazech vymrzá.

Výsev semen kmínu

Semena kmínu vyséváme na stanoviště v březnu až dubnu, ve sponu 30 x 30 centimetrů. V jednom gramu nalezneme až 300 semen.

Další péče o kmín

Rostliny pravidelně zaléváme dostatečným množstvím vody - nejlépe dešťové a odstáté. Záhony je vhodné pravidelně odplevelit, zejména pýr může způsobit velké škody. Během růstu také kmín pravidelně přihnojujeme (NPK).

Sklizeň kmínu

V prvním roce vytváří kmín pouze listy, ve druhém roce kvete a dozrávají plody - malé dvounažky. Sklízí se v červnu nebo v červenci, když jsou nažky dozrálé. Zralost nažek se pozná podle jejich zbarvení do tmavě-hněda. Plody skladujeme v uzavřených tmavých nádobách.

Pěstujeme anýz vonný

Pěstujeme zázvor lékařský

Pěstujeme jínan dvoulaločný

Pěstujeme petůnie ze semen

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies