Pěstujeme zázvor lékařský

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je starobylé koření, které pochází z jižní Asie a pěstuje se po dlouhá staletí v Indii a Číně. Zázvor můžeme pěstovat ve skleníku nebo jako pokojovou rostlinu.

Zázvor

Jak zázvor vypadá?

Zázvor je vytrvalá bylina s charakteristickým dužnatým a hlízovitě ztlustlým oddenkem různých tvarů. Z oddenku každý rok vyrůstá několik štíhlých, vysokých (1 až 1,5 metru) stonků. Na stoncích jsou celokrajné, čárkovitě kopinaté, až 30 centimetrů dlouhé listy. Klasovité květy vyrůstají z paždí podpůrných listenů a mají žluto-fialovou barvu. Plody se vyvíjejí jen vzácně a zpravidla na rostlině vůbec nedozrávají. Rostlina se pěstuje především kvůli oddenku.

Pro zajímavost:

Palčivou chuť zázvoru způsobují terpeny (gingeroly).

Příznivé účinky pro lidské zdraví

Zázvor podporuje chuť k jídlu, snižuje cholesterol v krvi, zvyšuje množství krvinek, pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím, zmírňuje pálení žáhy, nadýmání a plynatost, příznaky cestovní a těhotenské nevolnosti. Je prevencí proti chřipkovým onemocněním, také je dobrý při nachlazení, chřipce a alergiích. Zmírňuje stavy napětí a bolesti hlavy, zpomaluje některé druhy rakoviny (hlavně rakovinu vaječníků). Preventivně působí proti ateroskleróze a při kardiovaskulárních chorobách.

Zázvor v kuchyni

Dá se použít čerstvý i sušený, jemně nastrouhaný nebo se z něj lisuje šťáva. Má sladce kořeněnou chuť s nádechem citrónu. Zázvorem se ochucuje pečivo, rýže, smažená a orientální jídla, maso i uzeniny, kompoty, saláty, sojové omáčky, kečupy, likéry a různé nápoje. Jedinečné je například zázvorové pivo, zázvorová limonáda nebo zázvorový čaj.

Pěstujeme zázvor

Zázvor můžeme pěstovat buď ve skleníku a nebo v bytových podmínkách. Důležité je zakoupit čerstvé oddenky zázvoru, na kterých jsou vzešlé pupeny - takové pupeny můžeme vysazovat do skleníku a nebo květináče.

Vhodné stanoviště a substrát

Rostlina nesnáší přímé slunce, proto ji umístíme do stínu. Půda by měla být propustná a dobře zásobená živinami. Velmi důležité je, aby půda byla kyprá a neobsahovala žádné kameny, které by vedly k deformaci oddenků.

Pěstební teploty

Zázvor ke svému zdárnému růstu potřebuje vysoké pěstební teploty bez výrazných výkyvů.

Zálivka

Zázvor potřebuje dostatek vláhy. Pravidelně zaléváme odstátou vodou pokojové teploty.

Výsadba zázvoru

  1. Výsadba zázvoru do skleníku – na jaře sázíme z oddenků připravené řízky s rašícími pupeny těsně pod povrch nakypřené půdy do fóliovníku nebo do skleníku. Na podzim omezíme zálivku a hnojení, zatažené oddenky vybereme a zpracováváme.
  2. Výsadba zázvoru do květináče - čerstvý, neseschlý oddenek zázvoru, na kterém jsou vidět pupeny vložíme na povrch květináče (pupeny směrem nahoru), který jsme si předem naplnili kvalitním pěstebním substrátem. Oddenek mírně zasypeme, aby nebyl vidět. Poté jej umístíme na teplé a slunné místo. Pravidelně zaléváme. Oddenek vyklíčí za 2 až 3 týdny, poté květináč umístíme na stinné místo.

Upozornění: Po několika měsících začne zázvor schnout – nemusíte se ovšem ničeho obávat, protože v tuto chvíli můžete oddenek vyjmout, část sníst a část znovu zasadit.

Pěstujeme jínan dvoulaločný

Pěstujeme petůnie ze semen

Pěstujeme fenykl na zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies