Pěstujeme banánovník v obýváku

Banánovník (latinsky Musa) je víceletá rostlina, kterou lze pěstovat nejen v tropických oblastech a sklenících, ale také v bytě jako okrasnou rostlinu. Při správné péči se nám odmění dekorativními listy, které voní po banánech a zajímavými květy. Pro pěstování v bytových podmínkách jsou vhodné druhy Musa x paradisiaca, Musa x acuminata a Musa x vellutina.

Banán

Všeobecně o banánovníku


Banánovník (Musa) je víceletá nebo vytrvalá rostlina pocházející z jihovýchodní Asie. Rod Musa zahrnuje více než 1200 druhů a odrůd. Banánovníky se dělí do tří základních skupin: ovocné (obsahují 19 - 25% sacharidů, lze je konzumovat čerstvé, kandovat i sušit), zeleninové (plody zeleninových banánovníků jsou v čerstvém stavu nepoživatelné a musí se před konzumací uvařit nebo upéci) a nebo okrasné. Pro pěstování v bytových podmínkách jsou vhodné následující druhy banánovníků: Musa x paradisiaca, Musa acuminata (zakrslá forma), Musa vellutina a nebo Ensete ventricosum (okrasný banánovník).

Jak pěstovat Aloe Vera?

Pěstování pomerančovníku a mandarinky

Vhodné pěstební stanoviště

Rostlina  má ráda jasné rozptýlené světlo, bez přímých slunečních paprsků během letního období. Nedostatek světla způsobuje ztrátu barevnosti listů. Pěstební teplota by se měla pohybovat okolo 25 °C, v zimě minimálně 15°C. Pěstování banánovníku při nižších teplotách může zapříčinit ztrátu listů.

Pěstební substrát

Banánovníku se nejlépe daří v lehkém a propustném substrátu, s pH pohybujícím se okolo 6. Použít lze i substrát na pěstování fíkusů, případně si můžeme substrát připravit sami - z listovky, drnovky, písku a rašeliny v poměru 2:2:1:1. Do směsi je vhodné přidat i trochu jehličnatky.

5 nejčastějších chyb při péči o pokojové rostliny

Zálivka a hnojení

V období vegetace rostlinu vydatně zaléváme měkkou odstátou vodou pokojové teploty a hnojíme každých 14 dní speciálním tekutým hnojivem pro pokojové rostliny s vyšším množstvím draslíku. V zimě zálivku omezíme a přihnojíme cca 1x za měsíc. Banánovník vyžaduje vysokou vlhkost vzduchu, je proto vhodné pravidelně rosit listy (při nedostatku vlhkosti začnou u banánovníku hnědnout konce listů).

Množení a přesazování

Banánovník lze množit semenem (výsevem při teplotě substrátu 25°C) a nebo odnožemi. Rostliny přesazujeme v případě, že kořeny vyplní květináč - starší jednou za dva až tři roky, mladší rostliny přesazujeme častěji. Vhodným obdobím je jaro.

Nejčastější choroby a škůdci

Banánovník je velmi často napadán houbovými chorobami, dále také sviluškami, třásněnkami, vlnatkami nebo červci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies