Péče o srst psa - veterinář radí

Jak často je vhodné koupat psa? Jaké zásady je nutné dodržovat při koupání? Jak psa správně po koupání česat? Na tyto a spoustu dalších dotazů Vám v článku odpoví MVDr. Zdeněk Cvrček. A dozvíte se i pár zajímavostí...

Pes u bazénu s mužem

Péče o srst psa

Pes je zvíře polopouští a savan. V těchto podmínkách se prapředci dnešních psů pochopitelně k vodě příliš často nedostali a moc často se tedy nekoupali. Dokonce ani příliš často nezmokli, takže jejich hygieně musela stačit tzv. prašná lázeň, jak to vidíme dodnes u řady polopouštních zvířat. Přesto je srst psa obvykle velmi dobrou ochranou proti dešti, ale vyžaduje alespoň minimální míru promaštění.

Jak často psa koupat?

Psi s klasickou srstí se příliš často koupat nemusí, dokonce se dá říci, že by se měli koupat jen minimálně, třeba dokonce jenom 2x za rok. Tedy míním koupání šampónem, běžnou vodní lázeň lze dopřát každému psovi, který rád plave. Plavání vůbec považuji u psa za velmi příznivý pohyb, a zvláště po úrazech nohou a pánve za jednu ze zásadních podmínek dobré rehabilitace.

Vždy je však potřeba dodržet tři základní pravidla:

  1. koupat psa v přiměřeném počasí
  2. důkladně psa po koupeli vysušit
  3. vždy ošetřit uši, do kterých se dostala voda.

Z toho vyplývá nutnost mít s sebou vždy ručník pro psa, a vždycky, opakuji vždycky mít s sebou kapky pro preventivní ošetření ucha.

Léčebné a preventivní kapky pro ošetření psích uší

A nyní musím zdůraznit rozdíl mezi preventivními a léčebnými kapkami: „Preventivní kapky jsou BEZ ANTIBIOTIK, léčebné S ANTIBIOTIKY”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. V některém z dalších článků si vysvětlíme zásady antibiotické léčby, aby byl důvod lépe pochopitelný.

Péče o srst psa a pravidla koupání

Ale vraťme se ke koupání. Klasická srst, nejlépe rovná a hladká (asi taková, jakou mívají ovčáci) skutečně nesnáší příliš časté odmašťování. Navíc šampónováním dochází k narušení přirozené mikroflóry kůže - kůže je totiž z hlediska mikroorganismů ucelený ekosystém, který si nachází a ustálí vlastní ekologickou rovnováhu. 99,7% bakterií je buď neškodných, nebo dokonce užitečných. Pokud budou odstraněny, pomnoží se ty škodlivé a hlavně plísně a kvasinky, protože neosídlené plochy psí kůže budou kvasinkám připadat jako žírné kalifornské pláně prvním americkým přistěhovalcům.

Jak tedy udržíme psí srst v čistotě?

Při běžném čištění po příchodu z venku lze psa otřít vlhkým hadříkem - ale prát a žehlit je třeba tento hadřík, nikoli psa. Pokud už začne pes být lehce cítit, nejšetrnější je vytřít psa octovou vodou, podobně, jako když vytíráte ledničku (1 díl octa, 3 díly vody). A říkám, vytřít, nikoli prolévat nebo koupat.

Kvasinky nesnášejí kyselé prostředí, naopak ho milují bakterie rodu Lactobacilus, které kůži chrání tím, že „spasou” potravu, která by zbyla škodlivým bakteriím, plísním a kvasinkám. Lactobacily znáte třeba z probiotických jogurtů. Je to sice trochu jiný druh, ale princip účinku je podobný.

V zimě psa vytřete čerstvým sněhem. „Vytřít mu srst prašanem do hloubky, a potom vysušit ručníkem, bylo pro mého psa vždy radostnou zábavou a důležitou formou komunikace s páníčkem”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. „Při příchodu v době bláta a břečky jsem psovi uchopil každou tlapku zvlášť a ponořil do mělkého umyvadla s chladnou vodou a osušil.” Voda má být chladná proto, že při podchlazených tlapkách jsou cévy zúžené a při ponoření do teplé vody by se náhle rozšířily. Mohla by následovat bolest srovnatelná s migrénou, ostatně princip je stejný. Tlapky opět důkladně vysušíme.

Koupání psů s kadeřavou a hedvabnou srstí

Zcela jiná situace je ale u psů s kadeřavou a hedvábnou srstí, jako příklad bych vzal boloňského psíka. Už od útlého štěňátka je potřeba ho zvykat na manipulaci se srstí a koupání, které mu může být zpočátku nepříjemné. Samozřejmě není vhodné se na psa vrhnout, přeprat ho a začít máčet nebo polévat. Vše se musí dít postupnou nenásilnou cestou za soustavného chválení a odměňování štěněte. V osmi tydnech už by měl být vykoupán, protože v této době probíhá tzv. socializační okno. Co v této době pes zažije a s čím se setká, to bude do budoucna považovat za normální standard. Velmi zásadní je otázka pravidelného česání.

Psí srst potřebuje česání

Dlouhá a hedvábná srst vyžaduje česání velmi často, běžně 2x denně, klasická alespoň 1x za týden, ale pokud pročešeme psa každý den, bude se na tento denní rituál obvykle těšit a sám bude slastně nastavovat hřbet, hlavu a krk. Pouze česání ocasu řada psů snáší o poznání hůře. Zde bych zdůraznil materiál kartáče. Velmi běžný je drátkový kartáč se zahnutou spodní čístí drátku, a zjistil jsem, že řada chovatelů češe psa hrotem drátků vpřed. Česání se pak podobá spíše orbě, dochází k traumatizaci srsti a následným zoufalým pokusům psa se česání vyhnout. Matně mi vyvstává úryvek z Erbenovy básně: „Když hlavičku češe, krev potůčkem teče.” Takže pokud drátěný kartáč, tak drátek táhnout po srsti. Osobně ale tento kartáč nemám příliš v lásce.

Mnohem raději mám železný jednořadý hřeben, s poměrně silnými a od sebe docela vzdálenými zuby. I ten lze táhnout po srsti se sklonem asi 45 stupňů , táhnout, ne tlačit hroty vpřed. „Sám jsem ho používal na své nepoddajné vlasy, o kterých můj otec vždycky říkal, že je mám jako dráty do betonu”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. V tomto sklonu je česání tímto nástrojem velmi příjemné.

Nejdokonalejší kartáč na psí chlupy jsem ale viděl pouze jednou na psí výstavě a od té doby ho marně hledám. „Pokud čte tento článek jeho výrobce nebo prodejce, prosím, aby mne kontaktoval”, říká MvDr. Zdeněk Cvrček. Ten kartáč měl tvar kosodélníku z polotuhé červené gumy s gumovými hroty asi centimetr dlouhými a 5 hroty na centimetry 2 . Z druhé strany byla černá pěnová guma na lehké odstranění uvolněných chlupů. Dobře se s tímto kartáčem pracovalo, psi byli spokojení a psí kartáč se při česání dobře držel.

Moderní plastová hřbílka z tvrzené gumy sice nejsou špatná, ale zdaleka nedosahují kvalit tohoto kartáče. Jinak se dá také využít obyčejný hřeben nebo klasický dámský kartáč s kuličkami na konci hrotů.

Co s péčí o srst psů, kteří se neradi češou?

Samostatnou kategorii tvoří psi, kteří na sebe nedají hřebenem nebo kartáčem sáhnout. Pro ty mám řešení. Existuje rukavice s výstupky a hroty, kdy psa hladíme a současně vyčesáváme. Pes je spokojený, protože ho hladíme a věnujeme se mu, my máme radost, že ho vyčesáváme. Protože speciální rukavice jsou docela drahé, pokud si nejsme jisti, zda celou proceduru zvládneme, lze použít zahradnické rukavice s gumovými výstupky. Pořídíme je asi za dvacku a při navlhčení dokáží udělat hodně práce. Pak lze s klidnou myslí koupit speciální rukavici.

Zcela zvláštní srst mají dalmatini a boxeři. Neznalí chovatelé si je pořizují s představou, že se po nich bude snadno uklízet. Překvapení je čeká v okamžiku, kdy zjistí, že tyto krátké chlupy jsou tvrdé, pružné, často odolávají vysavači a zapichují se do koberců a čalounění. Takže tady zahradnická navlhčená rukavice udělá velice dobrou službu.

Proč psa česat?

Česáním se zabraňuje zacuchání srsti, čistí se, odstraňují se uvolněné chlupy a kůže se masíruje a prokrvuje. Pes se navíc zbavuje případného svědění.

Ještě bych se chtěl zmínit o čistotě srsti v okolí konečníku. Zbytky výkalů mohou znečistit srst tak, že se zacuchá, splete do kompaktního chuchvalce a strašně to tahá a bolí. „Tento pocit lze přirovnat ke skřípnutí intimního ochlupení do zipu džínů.” Kdo někdy zakusil na vlastní kůži, pochopí, proč takto postižený pes začne trpět zácpou a následnými bolestmi břicha.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 22 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies