Péče o chrup psa je důležitá

Péče o chrup psů je stejně důležitá, jak je tomu u lidí. Zanedbaný chrup se zubním kamenem je u psů příčinou bolestivého zánětu dásní, který způsobuje odhalování zubních krčků a vede až k úplné ztrátě zubů.

Péče o psí chrup

Jak se starat o psí chrup? Důležité je pravidelné čištění!

Péče o chrup psa je podobná, jak je tomu u lidí - tedy pomocí zubního kartáčku a zubní pasty. Na trhu jsou k dostání speciální zubní pasty pro psy. Můžete si vybrat nejen z různých příchutí (jako je například mátová, eucalyptová, drůbeží, hovězí příchuť zubní pasty), ale také z více druhů těchto past. Existují i speciální čistící gely určené pro psí chrup. Zubní pasty mají krátkodobý účinek, proto by se měli používat denně (nebo alespoň 2x týdně).

Upozornění:

Nepoužívejte při čištění psího chrupu zubní pasty určené pro lidi - jednak tyto zubní pasty hodně pění a ani jejich chuť psům příliš nelahodí.

Zubní kartáčky pro psy

Lze zakoupit také speciální kartáčky, které jsou určeny pro psí chrup. K dostání je například speciální oboustranný kartáček, který má extra jemné štětinky, které nedráždí dásně a zuby dobře vyčistí. Na tento druh čištění chrupu si psi zvykají mnohem rychleji. Přesto si při výběru vhodného zubního kartáčku právě pro vašeho pejska si nechte poradit od odborníka.

Čistit chrup začněte již od ranného věku

Psa na používání kartáčku musíte učit postupně, nejlépe již od ranného věku štěněte. Interval čištění by se měl pohybovat v rozmezí 3 až 4 čištění zubů do měsíce. Pravidelné a správné čištění zubů může zabránit vzniku zubního plaku a následně také kazu.

Další možnosti péče o psí chrup

Enzymatické plátky

Pokud váš pes nesnese čistění svého chrupu s pomocí pasty a zubního kartáčku, existují i jiné (a pro psy méně násilné) možnosti péče o chrup. Jednou z nich je například používání enzymatických plátků a nebo kostiček (případně uzlíků). Plátek psovi jednoduše dáte a o vše ostatní se už postará sám. Enzymatické plátky kombinují mechanický čistící účinek s účinkem speciálních enzymů. Při žvýkání plátků se do slin psa uvolňují látky, které pomáhají vlastnímu ochrannému systému těla udržovat správnou ústní hygienu.

Žvýkací tablety

Existují také speciální žvýkací tablety (obvykle s přírodní složkou - chlorofylem) absorbující nepříjemné ústní pachy, mají desinfekčními účinky a zabraňují i nadměrnému slintání.

Hlodavci a péče o jejich chrup

Zubní kámen u psů - prevence, příčiny, léčba

Zubní kaz trápí i psy

Má váš pes nepříjemně páchnoucí dech?

Hřebeny pro psy a jiná zvířata

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies