Opuntia (opuncie) - charakteristika a pěstování

Typické pro opuncie jsou ploché části, které jsou spojeny články. Opuncie má ráda slunné stanoviště jako většina kaktusů. Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Bez slunce se opuncii nedaří a pomalu hyne.

Opuncie

Opuntia (opuncie), charakteristika a základní rady pro pěstování

Opuncie pochází z Ameriky a je rozšířena po celém tropickém pásmu. Typické pro opuncie jsou ploché části, které jsou spojeny články. Dokáží vytvořit různé a mnohdy i podivné tvary. Stonky mohou být nejenom ploché, ale také válcovité. Mnoho opuncií má zajímavé trny, které najdeme i na plodech. Opuncie nesnáší průvan a má ráda slunné stanoviště jako většina kaktusů. Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Bez slunce se opuncii nedaří a pomalu hyne. Opuncii vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 °C jsou pro opuncii ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Ideální je před větrem a deštěm chráněné stanoviště.

Jak zalévat opuncii?

Pěstujeme-li opuncii při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Opuncie není náročná na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Opuncii zaléváme měkkou, odstátou vodou. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro opuncii

V létě hnojíme opuncii jedenkrát za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro kaktusy, rozpuštěného ve vodě. Výživu je dobré občas doplnit speciálním hnojivem obsahující stopové prvky. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování kaktusů. Doporučené složení substrátu se skládá z 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu písku a cihlové drťi.

Opuncie – množení

Opuncie množíme semeny nebo stonkovými řízky (jednotlivými články). Stonkové řízky než zasadíme do písku, necháme přibližně 14 dní zaschnout.

Jak kvetou opuncie?

Opuntie kvetou od jara do léta. Jejich květy dokáží doslova člověka ohromit. Květy jsou veliké a v zářivých odstínech žluté a růžové. V bytových podmínkách jsou květy na opunciích vzácností. Zajímavostí je, že opuncie mají jedlé plody.

Choroby a škůdci

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty). Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.

Druhy opuncií

  • Opuntia microdatys (žlutavé glochídie)
  • Opuntia rafida (červenohnědé glochídie)
  • Opuntia bigelovii (karmínová se žlutou, 1 metr vysoká, žlutobílé trny)
  • Opuntia impricata (purpurová, 3 metry vysoká, hnědé trny)
  • Opuntia subulata (červená, 4 metry vysoká, světle žluté trny)

Platyopuntie

  • Opuntia robusta (žlutá, velké okrouhlé výhony)
  • Opuntia azurea (žlutá s červeným středem, modrozelené výhony)
  • Opuntia tunicata (žlutá, nízká, trny žluté až načervenalé)
  • Opuntia elata (oranžová, zelená, 25 centimetrů vysoká)
  • Opuntia compressa (sírově žlutá, plazivá)

Formy tefrokaktusů

  • Opuntia alexandrii (růžovobílá, trny bílé s tmavou špičkou)
  • Opuntia dactylifera (oranžově žlutá, červené až červenohnědé trny)
  • Opuntia flocoosa (žlutá nebo oranžová, výhony obalené bílou vlnou)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies