Mucholapka podivná - Dionaea muscipula, charakteristika a základní rady pro pěstování

Ideální teplota pro mucholapku se v létě pohybuje v širokém rozmezí 15 - 35 °C. Při vyšší teplotě musíme mucholapce podivné zajistit vysokou vzdušnou vlhkost. Mucholapka byla objevena v roce 1736 Arthurem Dobbsem.
Masožravá rostlina

Mucholapka podivná - Dionaea muscipula

Mucholapka byla objevena v roce 1736 Arthurem Dobbsem, který ji připodobnil k železným pastím, používaným k lovu lišek. Proto je také velmi zajímavá a populární. Později byly dovezeny do Anglie první živé rostliny. Botanicky byla popsána Johnem Ellisem v roce 1970. Mucholapka podivná musí mít maximální možné osvětlení v létě i v zimě. Je dobré ji v zimě přisvětlovat umělým světlem.

Ideální teplota pro mucholapku se v létě pohybuje kolem 15 - 35 °C. Při vyšší teplotě musíme rostlině zajistit vysokou vzdušnou vlhkost. Dlouhodobě bychom neměli rostliny vystavovat teplotám nad 40 °C.V zimě by teplota neměla klesnout pod 10 °C. Je nutné zajistit mucholapkám v zimním období chladné prostředí (např. temperovaný skleník, zimní zahrada nebo jiné nevytápěné prostory).

Jak zalévat mucholapku podivnou?

Nejlepší je zalévat mucholapku podivnou dešťovou vodou, případně destilovanou vodou. V některých případech, můžete mucholapku zalévat i převařenou a dobře odstátou vodou. Substrát nesmí nikdy vyschnout! Mucholapka podivná potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost (až 85%).

Hnojení a substrát

Rostlinu nehnojíme!!! Jednou za 2 až 3 roky je vhodné mucholapku podivnou přesadit do většího květináče. Vhodným substrátem je rašelina s jemným křemičitým pískem v poměru 1:2. Mucholapku můžeme pěstovat i v čisté rašelině.

Mucholapka podivná - kvetení, krmení

Květy vyrůstají na oválném šlahounu, několik centimetrů vysokém. Mucholapka kvete z jara a má bílé květy. U mucholapky necháme vykvést jeden nanejvýš dva květy, při více květech se rostlina až moc vysiluje. Krmení není pro mucholapku podivnou životně důležité, stačí ji pouze jedna moucha na měsíc a to jen do jedné pasti.

Rozmnožování

Mucholapku je možné rozmnožovat dvojím způsobem. Vegetativně můžeme rostlinu rozmnožovat dělením trsů nebo generativně semeny.

Druhy mucholapek

  • Mucholapka podivná - Dionaea muscipula
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 20 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies