Květilka cibulová a květilka zelná

Květilky škodí na jaře a počátkem léta. Květilka zelná napadá převážně kořenovou zeleninu, prozatím co květilka cibulová napadá převážně cibuloviny. Jak proti těmto škůdcům můžeme bojovat?

Květilka zelná

Květilka cibulová škodí cibulovinám

Larvy květilky cibulové vypadají jako malé bílé ponravy a napadají cibuli či kořeny cibule, šalotky a dokonce někdy i česneku nebo póru. Rostliny po napadení květilkou špatně rostou a listy žloutnou a uvadají.

Ochrana rostlin před květilkou cibulovou

Napadené rostliny květilkou cibulovou vyryjte ze země a spalte. U rostlin, které ještě napadeny nebyly, můžete půdu preventivně ošetřit vhodným pesticidem (tento postup je možný i u výsevů semen či u výsadby sazečky).

Zeleninový škůdce - květilka zelná (Delia radicum)

Bílé larvy těchto much, které vypadají jako malé ponravy, razí tunely v různé kořenové zelenině, ve vodnici, tuřínu nebo ředkvičkách. Larvy květilky zelné také napadají kořeny nově vysázeného zelí a semenáčky jiných košťálovin, například květáku. Napadené rostliny zmodrají, zvadnou a velmi často uhynou.

Ochrana rostlin před květilkou zelnou

Osvědčenou nechemickou ochranu představují ochrané terče (límce). Tyto terče můžete koupit nebo vyrobit z pěnové podložky pod koberce či z lepenky. Vyřízněte kolečka o průměru asi 15 centimetrů, která směrem ke středu prostřihněte. Terče položte na zem kolem krčku rostliny, kde zabrání samičkám much v nakladení vajíček. Výsevy a zem kolem všech přepíchaných semenáčků poprašte vhodným půdním insekticidem.

Další zajímavé články o ochraně rostlin

Plevele a ochrana proti nim

Choroby jabloně - strupovitost

Choroby a škůdci broskvoní

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.8 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies