Krása andělských trumpet

Brugmansie (Brugmansia suaveolens) nebo-li andělské trumpety, jsou zajímavé rostliny pro které jsou typické obrovské, kalichovité květy v různých barvách. Vzhledem k tomu, že jsou andělské trumpety jedovaté, není vhodné je pěstovat na místech, kde se vyskytují malé děti a zvířata.

Andělské trumpety

Všeobecně o andělských trumpetách

Brugmansie (Brugmansia suaveolens) nebo-li andělské trumpety, jsou zajímavými rostlinami keřovitého vzrůstu, které dokáží zkrášlit každou zahrádku, terasu i balkón. V našich klimatických podmínkách obvykle dorůstají do výšky cca 2 metrů, ve své domovině - v západní Amazonii, mohou dorůst až do 9 metrové výšky. Během léta kvetou obřími květy, které mohou být bíle, růžově, červeně, oranžově či žlutě zbarvené.

Důležité upozornění:

Andělské trumpety, stejně jako durman obecný (přezdívaný panenská okurka), patří do čeledi lilkovitých rostlin. Všechny části těchto rostlin jsou jedovaté a mohou způsobit halucinace, v některých případech i smrt!!! Není je proto vhodné pěstovat v dosahu malých dětí a zvířat! Při manipulaci s rostlinami používejte ochranné rukavice.

Pěstební stanoviště, nádoby a substrát

Brugmansie se obvykle pěstují jako přenosné rostliny, které se od jara do podzimu setrvávají na venkovním stanovišti a na zimu, po opadu listů, se umístí do chladné a tmavé místnosti. Během vegetace je umístíme na slunném místě, které je chráněném před větrem. Brugmansie jsou poměrně citlivé na mráz, není proto vhodné nechat je přezimovat na zahradě. Co se týče substrátu, je pro tyto rostliny ideální těžší substrát s dostatkem jílu.

Zálivka a hnojení andělských trumpet

Rostliny pravidelně zaléváme odstátou dešťovou vodou. Během doby nasazování listů a kvetení vyžadují Brugsmansie větší množství vody - v opačném případě jim listy a květy začnou opadávat. Během vegetace jednou za čtrnáct dní doplníme zálivku o tekuté hnojivo s guanem, které dodá rostlinám všechny potřebné živiny.

Přesazování a řez

Každoročně na jaře rostliny hluboce seřízneme (pouze jednoleté výhony, starší výhony hůře obráží) a přesadíme je do větších pěstebních nádob. Brugmansiím během přesazování vždy doplníme čerstvý substrát, který obohatíme o granulované organické hnojivo.

Choroby a škůdci andělských trumpet

Andělské trumpety jsou často napadány mšicemi, molicemi a sviluškami. Rostliny pravidelně pozorujeme a v případě napadení výše uvedenými škůdci je ošetříme vhodnými přípravky.

Další zajímavé články k tématu:

Mšice a jejich likvidace

Magnólie - soliterní strom s krásnými květy

Leknín - král zahradních jezírek

Netradiční květiny pro váš balkón

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies