Kávovník arabský

Kávovník arabský (Coffea arabica) je keřovitá rostlina, která dorůstá výšky okolo pěti metrů. První plody začne kávovník dávat za ideálních podmínek za necelé tři roky od výsadby.

Zrnka kávy

Kávovník arabský (Coffea arabica)

Původním domovem kávovníku byly deštné lesy Etiopie a Horního Súdánu. Kávovníky jsou stálezelené, hustě rozvětvené keře nebo malé stromy vysoké tři až pět metrů. Pro zajímavost: v Evropě se káva (kávovník arabský) objevila až v 16. století. Kávovník má v době květenství drobné bíle květy.

Pěstování kávovníku arabského

Kávovník arabský (Coffea arabica) není náročný na pěstování. Také se dobře přizpůsobí i sušším bytovým podmínkám. Přes léto dává kávovník přednost stinnému stanovišti. V zimě snáší nižší teploty okolo 10 °C.

Kávovník arabský a jeho rozmnožování

Kávovník arabský rozmnožujeme z čerstvých nezaschlých semen, která vyséváme krátce po dozrání. Semena vyklíčí po šesti až deseti týdnech. Semenáče kávovníku kvetou poprvé jako tříleté až pětileté. Kávovník můžeme rozmnožovat také vegetativními řízky, z nichž však získáme rostlinu bez hlavního vrcholu.

Plody kávovníku a jejich úprava

Kávovník má červenofialové plody (těm se říká peckovice) s velkou peckou s dvěmi rohovitými pouzdry. V každém plodu je tvrdé nazelenalé semeno s blanitým obalem (surové kávové zrno). Z vnější strany jsou semena vypouklá a na vnitřní straně, kterou k sobě navzájem přiléhají, jsou plochá s podélnou brázdou. Plody kávovníku postupně dozrávají téměř osm měsíců po odkvětu a také se postupně sklízejí. Čerstvá kávová zrna jsou bez vůně a chuti. Typické vlastnosti kávy získávají semena kávovníku až pražením.

Další články o pokojových rostlinách

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies