Jak předejít rosení oken

Příčin, proč k rosení oken dochází, může být hned několik - často zde svou roli hraje vzdušná vlhkost. V dnešním článku Vám poradíme, jak rosení oken předejít.

Předejděte rosení oken

Nejčastějším viníkem je vzdušná vlhkost

Hlavní příčinou vyvolávající rosení oken, mimo jiné, je vysoká vlhkost vzduchu v místnosti. Vlhkost v bytě by se měla pohybovat přibližně okolo 50 %. Při vyšší vlhkosti vznikají ideální podmínky k množení roztočů, plísní a také dalších mikroorganismů - a samozřejmě také ideální podmínky k rosení oken.

Vlhkost vzduchu se od oka ovšem špatně odhaduje, proto není od věci koupit si vlhkoměr. Nezapomeňte také na to, že relativní vlhkost v bytě je ovlivněna vegetací, vařením, mytím a v neposlední řadě také dýcháním a pocením lidí či zvířat.

Základem je správné větrání

Pravidelným větráním dosáhnete nejen čerstvého vzduchu v celém bytě, ale také tak snížíte riziko rosení oken. Je dobré alespoň třikrát za den na chvilku otevřít okno dokořán zhruba na pět minut. Větrání je vhodné i přes zimní období (pozor ať na vás nepřijdou sousedi, že zbytečně pouštíte teplo ven). Příliš dlouhé větrání zbytečně ochlazuje vnitřní stěny a je nehospodárné.

Další příčiny rosení oken - žaluzie, dlouhé závěsy a nebo parapety

Někdy mohou být příčinou rosení oken i záclony (dlouhé záclony a závěsy jsou sice ozdobou pokoje, ale zároveň tak brání teplu, aby proudilo do místnosti), žaluzie (omezují proudění vzduchu po skle okna, proto je za chladných dní raději vytáhněte), parapety (škodit mohou také příliš hluboké parapety, které přesahují podstatným způsobem nad radiátor a brání tak teplému vzduchu, aby se dostal ke sklu a ohříval ho) a nebo květiny (hodně vody odpařují rostliny s velkými listy, například fíkusy).

Pozor na podlahové topení

Máte-li v místnosti podlahové topení, snažte se pod okna neumisťovat žádné překážky, které by bránily sálání tepla směrem k oknům - například komody, křesla, sedací souprava, apod. Rosení oken můžete omezit i tím, že o jeden až dva stupně v místnosti přitopíte.

Moderní květinová okna

Plastová okna

Okna - jak je zabezpečit?

Plastová okna a jejich údržba

Střešní okna - pravidla výběru

Zateplení oken na zimu

Jarní úklid - jak nejlépe umýt okna

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies