Jak na zazimování zahrady – 2.díl

Přečtete si více o zazimování zahradní techniky, zahradního náčiní, stromů, keřů, cibulovin, hlíznatých rostlin, trvalek a růží.

Růže v zimě

Zazimování zahradní techniky a náčiní

Všechno zahradní náčiní, které se jen tak „povaluje“ na zahradě je nutné před příchodem zimy uklidit. Ukládáme jej k zimnímu spánku vždy řádně očištěné a ošetřené olejem. Uložíme jej do sklepa a nebo do garáže, kde se teploty v zimě pohybují do - 10°C. Plastové konve je vhodné před zimním skladováním zabalit do novin, kusu látky a nebo do bublinkové fólie.

Více o péči o zahradní náčiní se dozvíte v následujícím článku>

Stejnou péči vyžaduje i zahradní technika – zejména tedy sekačky, křovinořezy, apod. Před uskladněním je vyčistíme od zbytků trávy a hlíny, péči věnujte i jejich motoru – vypusťte z něj zbylý olej a nahraďte jej olejem konzervačním (ten se dá zakoupit v centrech se zahradní technikou). Pokud zjistíte, že na některých místech má přístroj odloupnutý lak chránící ho před korozí, očistěte místo smirkovým papírem a natřete jej základovou barvou.

Péče o cibuloviny

Co nejdříve ze záhonů vyjměte cibuloviny a hlízy rostlin, které nesnášejí mráz. Očistěte je, protřiďte (poškozené a nebo nemocné cibule a hlízy neuskladňujte) a umístěte je do tmavé, suché a nezamrzající místnosti. Neukládejte je do sklepa, protože by vám do jara zplesnivěly nebo shnily. Cibule narcisů a tulipánů, které zůstávají před zimu na svém stanovišti, zakryjte mulčovací kůrou a chvojím. Mulčovací kůra chrání rostliny proti zbytečnému odparu vlhkosti a také proti mrazu, proto se vyplatí nešetřit na jeho množství.

Cibuloviny a hlíznaté rostliny – výsadba, přezimování a péče o ně >

Nezapomeňte na trvalky

Mrazuvzdorné trvalky sestřihněte na 10 centimetrovou výšku a přihrňte chvojím. Choulostivější druhy trvalek můžete přesadit do květináčů a umístit je na chladnější místo – neumisťujte je ale do teplé místnosti, rostlinám byste způsobili teplotní šok.

Zazimování růží

Pozornost věnujte také růžím. Sestříhejte je, ke kořenům přihrňte zeminou s přídavkem kompostu a zakryjte je chvojím. Důležitou součástí procesu zazimování růží je odstranění opadaných listů, které jsou často napadeny řadou chorob a škůdců. Použít můžete i speciální mulčovací kůru vhodnou pro růže.

Pěstování růží od A do Z >

Péče o stromy a keře

Kmeny mladých stromů a keřů chraňte před mrazem a zimním sluncem obalem ze slámy, třtinovou rohoží, bílou netkanou textilií nebo jutovou tkaninou. Nezapomeňte na to, že obal musí být vzdušný a trvanlivý. Ke stromu jej upevněte pomocí vázacího drátu s plastovou ochranou.Velmi dobrou ochranou je také vápenný nátěr, který je vhodné provádět po celé délce kmene. Ten odráží paprsky zimního slunce během dne a chrání tak kmen před vysušením a popraskáním.

Stálezelené stromy a keře (například zeravy, rododendrony, mahonie, buxusy) vydatně před příchodem zimy zalijte, k jejich kořenovému krčku přihrňte dostatečné množství zeminy obohacené o humus a zakryjte chvojím a nebo spadaným listím. Nastýlku z kůry či listí dopřejte i dalším citlivým druhům jehličnanů (opadavým i neopadavým), které na zahradě pěstujete.

Rada:

Rododendrony je nutné před příchodem zimy zakrýt netkanou textilií.

Ochraňte své stromky a keře před okusem zvěří>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies