Hormonální poruchy u psů

I psy mohou trápit hormonální poruchy. Existuje jich celá řada, nejčastěji se můžeme setkat se třemi – cukrovkou, nedostatečnou funkcí štítné žlázy (Hypothyreozou) a poruchou produkce hormonů kůry nadledvin (Addisonovou chorobou).

Pes

Cukrovka

Nejčastějším hormonálním onemocněním, se kterým se můžeme setkat u domácích mazlíčků, je cukrovka. Cukrovka (Diabetes mellitus) je chronické endokrinní onemocnění, které je u psů způsobeno nedostatkem inzulínu v organismu. Nejnáchylnější jsou na vznik obézní psi, psi se špatnou imunitou a hárající feny.

Mezi příznaky cukrovky patří zvýšená chuť k jídlu, zvýšená žíznivost, častější močení a hubnutí. Často je cukrovka spojena s apatií a olysáním. Mezi závažnější příznaky patří zvracení, deprese a kóma. Při neléčení cukrovky hrozí úhyn zvířete. Podrobněji se o cukrovce u psů dozvíte v následujícím článku.

Cukrovka u psů - příznaky, léčba a vhodná dieta

Porucha činnosti štítné žlázy (Hypothyreoza)

Štítná žláza je jednou z nejdůležitějších součástí hormonálního systému, protože produkuje hormon tyroxin - ten se významně podílí na vývoji a funkci všech orgánů. Často se u domácích mazlíčků stává, že jejich štítná žláza nefunguje tak, jak by měla - v tomto případě lze mluvit o nedostatečné funkci štítné žlázy (Hypothyreoza). Nejčastěji postihuje toto onemocnění velká psí plemena.

U psa lze zpozorovat zhoršenou kvalitu srsti, která bývá obvykle velmi mastná a objevují se na ni lysinky. Mezi další příznaky lze zařadit také únavu, pomalejší pohyby, citlivost na chlad nebo sníženou tělesnou teplotu.

Tento problém je po stanovení přesné diagnózy léčitelný. Léčba obvykle spočívá v podávání léků (tablet), které mají za úkol doplnit hladinu hormonů na normální hodnoty. Čím dříve se s léčbou začne, tím lépe.

Porucha produkce hormonů kůry nadledvin (Addisonova choroba)

Addisonova choroba, známá také jako Hypoadrenokorticismus, je hormonální porucha, při které dochází k postupnému zničení kůry nadledvin. Důsledkem je snížená produkce hormonů aldosteronu a kortizolu, které jsou nezbytné pro řízení mnoha funkcí v těle. Jsou známy 2 typy Addisonovy choroby: primární (postižena je primárně kůra nadledvin) a sekundární (postižena je primárně hypofýza, která nadledviny řídí).

U psa lze zpozorovat zhoršenou kvalitu srsti (mastná srst, mohou se objevit lysinky), povislé břicho, bolestivost v oblasti břicha, zvýšenou žíznivost, dehydrataci, častější močení, větší chuť k jídlu, úbytek hmotnosti, zvracení, pomalý puls (způsobený vyšším množstvím draslíku v krvi), pokles nálady, častější průjem nebo zácpu, celkovou slabost, tmavou dehtovitou stolici a třes.

Po stanovení přesné diagnózy se zahájí terapie. Důležité je, aby se tato hormonální porucha začala léčit včas.

Další zajímavé články k tématu:

Přežírání a tloustnutí u psů

Obezita u psů

Dieta při onemocnění jater

Nejčastější choroby u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies