Co se spadaným ovocem?

Sběr spadaného ovoce je obtěžující, ale nezbytný. Ve spadených plodech se množí nejrůznější choroboplodné zárodky, které mohou poškodit vaši krásnou zahradu. Co ale se spadaným ovocem a jak se jej sesbírat co nejpohodlněji?

Jablka v trávě

Sběr spadaného ovoce – jak na to?

Podzim, to není jen opadávání listů, ale i ovoce. Ruční sběr bývá pracnou a zdlouhavou záležitostí, lidé si proto všelijak vypomáhají. Zapomeňte na sekačky a zahradní vysavače – ten těžké plody nepojme a i kdyby ano, akorát přístroj zničíte. Vsaďte raději na klasiku – lopatu a hrábě. Lepší kousky pak můžete odložit bokem pro další použití (např. pro kozy, králíky, na mošt, jako příkrm pro ptáky na zimu). Dobrým pomocníkem je plachta položená pod ovocný strom, nevypadá ale zrovna dvakrát esteticky a musí být dostatečně široká a položená na zem včas. Opadané ovoce pak jednoduše i s plachtou sklidíte.

Při sběru ovoce použijte volný oděv, zesílený na kolenou (ne ke každému ovoci se hrábě dostanou, občas si prostě budete muset kleknout), přepravku na ovoce případně dvokolový vozík, gumotextilní rukavice. Máte už sbírání ovoce po krk? Pořiďte se ovce. Zbaví vás padavek do posledního kousku. Dobrou investicí je také mechanický sběrač padaného ovoce – plody se napichují na otáčivé hrábě a putují rovnou do přepravky.

Využití a likvidace spadaného ovoce

Jak už jsme se zmínili, lepší kousky ovoce můžete využít na mošt nebo jako krmivo pro zvířata, ty horší je ale ideální zakopat do země. Některé firmy také spadené ovoce, zejména jablka, vykupují.

Použít infikované padalky na kompost není dobrý nápad – choroboplodné zárodky se v teplém kompostu rozkládají ještě rychleji. Berte v úvahu, že ze stromu padá většinou červivé nebo plísní či jinou chorobou nakažené ovoce a že i kvalitní kousky začnou po opadu velmi rychle hnít. Proto je důležité sbírat ovoce pokud možno každý den a trávu stále udržovat posečenou – v takto udržované zahradě je totiž o hodně menší riziko přemnožení chorob.

Další podzimní práce

Podzimní práce na zahradě

Podzimní výsadba cibulovin

Řez ovocných stromů na podzim a v zimě

Podzim v zahradě - ideální čas na hnojení rostlin

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies