Podzim v zahradě

První podzimní dny už máme za sebou, a proto je nejvyšší čas pustit se do posledních prací na zahradě. Na co všechno byste neměli zapomenout?

Podzimní příroda

Je čas sklidit ovoce a sesbírat úrodu zeleniny

Podzim není pouze ve znamení dešťů, mlhy a spadaného listí. Na podzim se můžeme těšit na bohatou úrodu ovoce a zeleniny, o kterou jsme se po celý rok dobře starali. Kromě toho nás podzim láká na procházku barevnou alejí, sběr šípků či kaštanů, ze kterých děti rády tvoří malá zvířátka. Než se ale na takovou procházku vydáme, nejdříve se ujistíme, že jsme pro svou zahradu udělali maximum. Právě nastal ten pravý čas k očesání ovocných stromů a ke sklizni zeleniny ze všech záhonů.

Sklízíme ovoce a zeleninu

Při česání ovoce dávejte pozor na otřesy. Každé zbytečné naťuknutí nebo silnější tlak na plody mohou být příčinou pozdější hniloby. Trhejte je po jednom kusu a opatrně vkládejte do bedýnek. Pokud stojíte na žebříku, uvažte si kolem krku pytel, abyste s každým kouskem nemuseli lézt dolů. Zeleninu vytrhejte a společně s ovocem uložte na chladnější místo. Před tím byste ji však měli nechat pár dní na vzduchu oschnout, aby v bedýnkách ještě více nenavlhla a nezplesnivěla. Ovoce i zeleninu můžete také zakonzervovat (některé druhy lze také zamrazit). Tyto zásoby vydrží až do další sklizně.

Sklízíme a skladujeme dýně

Začít sklízet můžete už i dýně, které nesnesou příliš nízkou teplotu, tedy ještě před prvními mrazíky. Dýně je možné skladovat na suchém a chladném místě až čtyři měsíce, teplota by však neměla přesáhnout patnáct stupňů Celsia. Rovněž nesnesou otlaky, proto je skladujte tak, aby se navzájem nedotýkaly. Dařit se jim bude v síťkách, které zavěsíte ke stropu.

Kam se shrabaným listím?

Máte-li na zahradě ovocné či jiné listnaté stromy, jistě se každý rok na podzim potýkáte s hromadou listí, která se válí po trávníku. Někteří listí pálí, což je ale ohromná škoda. S posledním posekáním trávníku se zbytky trávy a listí hodí na kompost, vytvoříte si tím kvalitní hnojivo na záhony. Trávník posekejte naposledy v říjnu a nechte ho tentokrát vyšší než v letním období.

Nezapomeňte ze zahrady uklidit nábytek a zazimmovat bazén

Ze zahrady sesbírejte veškerý nábytek, aby se trvalými dešti, sněhem a mrazem neponičil, vyčistěte bazén a nezapomeňte nachystat krmítka a budky pro ptáčky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies