Citronečník trojlistý – zajímavý keř pro každou zahradu

Citronečník trojlistý můžeme pěstovat jako okrasnou solitéru, která na jaře ozdobí zahrádku výraznými květy a následně neopadavými žlutými plody a nebo jako keř vhodný k vytváření živých plotů, které jsou vzhledem k velkým trnům zcela neprostupné.

Citronečník

Všeobecně o citronečníku

Citronečník trojlistý (Poncirus trifoliata, Citrus trifolia) známý také pod názvem trifoliáta, je trnitý keř z čeledi routovitých, kterého je také jediným zástupcem. Jak je z jeho názvu patrné, je blízkým příbuzným citrusů. Pochází z Koreje a severní až střední Číny. V současné době je oblíbený také v České republice, kde jej můžeme pěstovat ve volné přírodě. Citronečník se nedožívá příliš vysokého věku - ve středoevropských podmínkách výjimečně 25 let.

Citronečník je ideální mrazuvzdornou podnoží pro všechny druhy citrusů

Tento zajímavý keř se uplatňuje především jako vynikající mrazuvzdorná podnož pro všechny druhy citrusů (nejčastěji se setkáme s kříženci pomerančovníku a citronečníku - to jsou takzvané citranže a kříženci grepovníku s citronečníkem - citrumely). Citronečník roubovancům propůjčuje zakrslý růst a zvyšuje jejich odolnost proti nízkým teplotám (cca o 3 °C).

Jak citronečník vypadá?

Je to opadavý keř, který dorůstá do výšky až 5 metrů. Existují trnité (trny mohou mít až 5 centimetrů) i beztrnné varianty. Listy jsou trojčetné, výjimečně pětičetné a střídavě uspořádané. Prostřední list bývá dlouhý 3 až 5 centimetrů, krajní pak 2 až 3 centimetry. Listy mají po rozemnutí  typickou citrusovou vůni. Pětičetné bílé květy jsou podobné citrusům a na rostlině se objevují v dubnu (ještě před vyrašením prvních listů). Květy jsou větší, obvykle nevýrazné vůně.

Plody jsou kulaté, slabě plstnaté a mají 3 až 5 centimetrů v průměru. V mládí jsou zelené, v době zralosti jsou zbarveny do výrazného žlutého odstínu. Jejich chuť je trpká, což je způsobeno vysokým obsahem pryskyřice. I tak se dá z plodů vytvořit výborná marmeláda.  Ve východních kuchyních se používají mladé lísty citronečníku k ochucování pokrmů.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Sušené plody citronečníku se používají jako močopudný prostředek, projímadlo, při zažívacích potížích, proti nadýmání, jako prostředek potlačující zvracení, pro uvolňování křečí a také proti bolestem zubů a ke stahování cév. Látky obsažené v citronečníku zvyšují krevní tlak a mají mírně povzbuzující účinky na organismus.

Pěstování citronečníku

Citronečník snáší téměř všechny typy půd -  lehké písčité, středně těžké i velmi těžké jílovité půdy s dostatkem vlhkosti. Dobře roste v kyselých i zásaditých půdách. Pozor: tento keř je citlivý na obsah vápníku a solí, zejména chloridů.

Citronečník je mrazuvzdorný a  vydrží pokles teplot až k hranici -25 °C. Mladé rostliny je  nutné před velkými mrazy chránit. Výhodou je, že i v případě namrznutí se tento keř úspěšně regeneruje - ovšem pouze v případě, že jej pěstujeme v teplejších oblastech, kde letorosty stačí dostatečně vyzrát.

Citrusy, charakteristika a základní rady pro pěstování

Pěstování pomerančovníku a mandarinky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies