Čistíme spáry u keramických obkladů

Keramické obklady samy o sobě vypadají pěkně, ale o spárách se to po nějakém čase už říct nedá. Jak je tedy vyčistit, aby vypadaly opět jako nové? S našimi radami a tipy vám to půjde pěkně od ruky!

Obklady

Keramické obklady - nejen radost, ale také starost!

Keramické obklady a dlažba jsou nedílnou součástí našich domovů. Zkrášlují nám kuchyně, koupelny i chodby, kde plní nejen svou estetickou, ale také praktickou funkci. Aby zůstaly dlouho krásné, musíme o ně náležitě pečovat. Průběžně proto obklady čistíme hadříkem nebo houbou a některým běžným čisticím prostředkem. Speciální péči potřebují také spáry mezi jednotlivými obklady, které po určitém čase ztrácí svou zářivou barvu a nachytávají na sebe nečistoty z okolí. Čím spáry vyčistit? Na výběr máme hned několik možností...

Čistíme spáry pomocí páry

Parní čistič je tím nejefektivnějším a nejrychlejším řešením na rozpouštění a odstranění špíny mezi jednotlivými obklady. Přímým napařením a rychlým pohybem drhnutí se uvolní i ty nejtvrdší nánosy nečistot a podlaha nebo stěny zase prokouknou. Pokud ovšem nevlastníte parní čistič a nebo nemáte možnost si jej zapůjčit od svých příbuzných nebo přátel, můžete vyzkoušet některou z dalších, níže uvedených rad.

Savo a jiné bělící prostředky

Spáry lze vyčistit také pomocí úzkého kartáčku (kartáček na čistění bot, kartáček na zuby), který namáčíme v bělícím prostředku (například roztok bělícího Sava nebo jiného prostředku, který bělí a zároveň odstraňuje plísně a houby). K dostání jsou i speciální čistící prostředky určené pro čištění spár mezi obklady. Pozor: nepoužíváme moc agresivní prostředky s kyselinami - spáry by to nemusely ve zdraví přežít a mohla by se narušit jejich struktura.

Pomocníci z kuchyně

S čištěním spár může pomoci také „přírodní" směs, kterou si vyrobíme z kypřicího prášku, sody (nebo vanilkového pudinku) a vody. Další variantou je směs drcené křídy a vody. Vybranou směs naneseme na spáry a ručně (pomocí malého kartáčku) vydrhneme každou spáru. I když je tento způsob časově náročný a budou nás po něm bolet ruce, výsledek stojí za to!

Záchranou může být opravná barva

Jsou spáry už tak zanesené, že se nedají vyčistit? Pak pomůže opravná barva! Tu naneseme na stěnu pomocí štětce a necháme ji hodinu až dvě zaschnout. Poté opravená místa navlhčíme a po pěti minutách nátěr z hladkého povrchu obkladu snadno setřeme. Ve správách tato barva zůstane a zakryje všechny skvrny a nečistoty. Cena těchto barev se pohybuje v rozmezí od 200 do 500 korun (záleží na pigmentu a velikosti).

Čistíme odpady a sifony v domácnosti

Krásná a čistá koupelna - snadno a rychle

Jak správně čistit žaluzie

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies