Chameleón a jeho chov

Chov chameleónů patří mezi čím dál běžnější záležitost. Přestože se jedná o exotické zvíře, paradoxně nevyžaduje přílišnou a komplikovanou péče. O chovu chameleónů se dozvíte více v následujícím článku.
Chameleon

Zvířata – chameleón

Chameleón patří do třídy plazů, podřádu ještěrů a infrařádu leguánovitých. V současné době je známo okolo sto padesáti druhů, mnohdy se však také mluví o spoustě dalších druhů, které zatím nebyly prozkoumány.

Chameleón – přizpůsobivé zvíře

Chameleón patří mezi druhy zvířat, které se dokážou přizpůsobit mnohému klimatu. Výskyt chameleónu není neobvyklý v úrovni mořské hladiny, stejně jako v nížinatých oblastech nebo nadmořských výškách až 3000 metrů nad mořem. Žijí však také na pouštích a ani nepříznivé suché počasí jim nedělá potíže. Jejich přirozeným obydlím jsou koruny stromů, kde tráví velkou část života. Pouze v průběhu páření slézají.

Chci si koupit chameleona

Než si pořídíte chameleona, je velmi důležité, abyste si ho prohlédli a zjistili tak, jestli se jedná o zdravé zvíře. Oči musí být vypoulené, pokud jsou zapadlé, není se zvířetem něco v pořádku. Chameleoni také často trpí bakteriemi, které se vyskytují v dutině ústní.

 

Pokud má chameleon stále otevřenou tlamu a v ní hleny, nekupujte ho. Pokud má chameleon růžky, nesmí být příliš měkké – neměly by se při doteku deformovat. Na ocasu nesmí být vidět vystupující obratle, stejně tak je to u těla.

 

Trus chameleona má být suchý, v žádném případě modrý a bezbarvý. Zdraví jedinci mají napnutou, zdravou kůži bez starých neopadaných šupinek. Malé oděrky na kůži nejsou až tak velkou překážkou, poměrně dobře se hojí. Přesto si však raději pořiďte takového chameleóna, který se zdá být naprosto v pořádku.

Jak chovat chameleona?

Důležité je mít terárium, o tom, jak přesně má terárium vypadat, vám poradí a určitě také prodají ve specializované prodejně, kde si chameleona zakoupíte. Velmi důležité jsou pro chameleona vitamíny a minerály, které musí být nedílnou součástí jeho potravy. Poraďte se také s odborníkem a zeptejte se ho, na jaké stravovací návyky bylo zvíře zvyklé před tím, než jste si ho zakoupili.

Další tipy ze světa zvířat

Akvarijní ryby a jejich chov

Domácí mazlíčci - je lepší kočka nebo pes?

Nejjedovatější zvířata světa

Zvířata - kterým hrozí vyhynutí?

Spánek u zvířat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies