Spánek u zvířat

Jak dlouho zvířata spí? Mají sny? Ne všechny otázky kolem spánku zvířat jsou prozkoumány, ale na mnohé z nich věda už našla odpověď. 

Spící klokan

Savci a jejich spánek

Potřeba spánku se u savců liší. Hodně z nich, např. lvi a hlodavci, jsou velcí spáči. Prospí 50 - 70 % dne. Rekord drží lví samec, který dokáže prospat až 20 hodin denně. Naproti tomu slon spí zřídka více než 4 hodiny denně. Obecně se dá říct, že savci, kteří hodně spí, žijí ve vyprahlých oblastech, kde je nedostatek potravy. To je nutí k úspoře energie, neboť musejí počítat s tím, že delší dobu mohou zůstat bez jídla. Totéž platí i pro zvířata žijící za polární kruhem. Během spánku fungují pouze životní orgány. U hlodavců je velká potřeba spánku vyvolána jejich pohyblivostí. Spánkem kompenzují výdej energie v bdělém stavu. Průměrně savci prospí 10-14 hodin denně.

Masožravci a býložravci

Příroda je ke zvířatům nespravedlivá - některá zvířata, jako jsou například lvi, tygři, leopradi, mohou spát bez rizika napadení, pro jiná zvířata spánek znamení ohrožení. Býložravci spí ve skupinách a mají mnohem lehčí a kratší spánek než masožravci. Masožravci mají bohatší stravu. Když chytí a zabijí kořist, mohou se postit několik dnů. Proto velkou část dne věnují siestám, během nichž se přesunují pouze o pár centimetrů do stínu stromů. Nejistý výsledek lovu nutí masožravce, aby šetřili své síly na pronásledování kořisti.

Zajímavosti ze spánku savců

  • Netopýr spí zavěšený hlavou dolů.
  • Růžoví plameňáci spí pouze na jedné noze.
  • Lenochod prospí až 20 hodin denně ve větvích stromů, to představuje 85 % jeho života.
  • Tučňák spí jen několik minut denně.
  • Některá zvířata - jako kůň nebo slon - spí vestoje.
  • Žirafa spí málokdy déle než 2 hodiny. Spí vestoje, v případě nebezpečí by zvedání ze země zabralo příliš mnoho času.

Ptáci a jejich spánek

Kachna spí nejčastěji s břichem na zemi, hlavu otočenou dozadu, zobákem zastrčeným v peří na zádech. Při spaní má jedno oko otevřené. Spící kachna během minuty 5 - 40 krát mrkne. Spí-li na vodě, pohybuje blánami. Ve spánku se otáčí dokola, aby sledovala kurz slunce a profitovala z jeho paprsků. Stěhovaví ptáci jsou schopni urazit stovky kilometrů bez odpočinku. Má se za to, že spí během letu. Vysvětlení spočívá v tom, že spí s jedním okem otevřeným, takže jedna část jejich mozku spí, zatímco druhá je v bdělém stavu. To zvířeti umožňuje reagovat na útok predátorů.

Ryby a jejich spánek

Ryby nemají víčka, spánek se u nich projevuje nehybností - každý už určitě viděl nehybné rybičky na dně akvária. Některé ryby se během fáze klidu obalí vrstvou slizu. Je také dokázáno, že některé druhy, např. žralok nebo rejnok, spí při plavání. Tyto ryby musejí být neustále v pohybu, protože to potřebují pro dýchání. Dlouhá nehybnost pro ně představuje smrtelné nebezpečí. Ryby spí v krátkých periodách.

Zvířata a jejich sny

Každý, kdo má doma zvíře, si určitě všiml, že se během spánku pohybuje. Vysvětlením by mohly být sny. Pokusy na krysách dokázaly, že zvířata sní. Jejich mozková aktivita byla během určitých fází spánku stejná jako u snícího člověka. Vědci se ale nemohou shodnout na tom, o čem zvířata sní. Jedna z hypotéz tvrdí, že sny zvířátům pomáhají udržet si v paměti to, co dělala během dne. To jim umožňuje v podvědomí uchovat pro ně důležité informace - kde najdou vodu nebo kde je dostatek potravy. Fáze snění je různě dlouhá - u ovce trvá 2-3 minuty, u fretky až 6 hodin, u člověka 2 hodiny a střídá se s fází hlubokého spánku, během něhož zvíře obnovuje své síly.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 23 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies