Červnová práce na zahradě

Červen je měsícem, kdy si můžeme na zahrádce užívat sluníčka, kochat se kvetoucími rostlinami a také ochutnat vlastnoručně vypěstovanou zeleninu a ovoce. Ovšem i v tento čas je potřeba o zahrádku pečovat.

List s kapkami vody

Péče o stromy a keře

U okrasných keřů a stromů pravidelně upravujeme jejich tvar, také častěji řežeme čerstvě vysazené opadavé živé ploty (docílíme tak bohatého zahušťování). Bujně rostoucí stromy je vhodné sestříhat, abychom zpomalili jejich růst. Stromy s bohatou násadou plodů přihnojujeme a okopáváme, aby pod nimi nerostl plevel. Také je pravidelně kontrolujeme, zda-li nejsou napadeny chorobami či škůdci. V případě potřeby zopakujeme ochranný postřik.

Letní postřiky ovocných stromů

Okrasné rostliny

V červnu kvete velké množství cibulovin, trvalek, dvouletek, letniček, růží i ranných lilií. U okrasných rostlin pravidelně odstraňujeme odkvetlá květenství, velkokvětým růžím odstraňujeme všechna poupata (kromě vrcholového) a pravidelně je hnojíme. Koncem měsíce vytahujeme z půdy cibulky tulipánů a narcisů.

Cibuloviny a hlíznaté rostliny kvetoucí v létě

Pěstování růží od A do Z

Výsev zeleniny na záhony

Na záhony vyséváme keříčkové fazole, čekanku salátovou, ledový salát, ozimý pór, pozdější odrůdy mrkví i hrách. V chladnějších oblastech vyséváme rajčata, okurky a papriky, v teplejších oblastech předpěstovaný lilek nebo vodní meloun.

Předpěstování okurek, rajčat a paprik ve skleníku

Pastva nejen pro oči, ale i žaludek

V červnu již obvykle dozrávají první jahody, třešně, maliny a rybízy. Těšit se můžeme také na saláty, mrkve, ředkve, rané zelí, ranné brambory, rebarbory, pór, kadeřávek a rajčata ve sklenících.V druhé polovině měsíce lze sklízet koření a bylinky, které následně sušíme na tmavém, dobře větraném a suchém místě při vyšších teplotách.

Hlávkový salát - výsev, výsadba a pěstování

Závlaha zahrady je důležitá

Pravidelně rosíme okrasné rostliny, keře, ovocné stromy, zeleninu na záhonech a za suchých dní i trávník. Trávníku je vhodné dodat začátkem měsíce živiny a pomocí pesticidů zlikvidovat dvouděložné plevely. Samozřejmostí by mělo být jeho pravidelné sekání.

Zavlažování v moderní zahradě

Trávník - sekání, vertikutace a odstraňování plevele

Zavlažování trávníku

Červen v zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies