Artésko-normandský baset

Artésko-normandský baset je nadaný vynikajícím čichem a melodickým hlasem. Povahou je nesobecký a velmi laskavý.

Artésko-normandský baset

Všeobecně o tomto psím plemenu

Artésko-normandský baset je pes, vhodný k lovům (štvaním) drobné srstnaté zvěře, používaný k lovu se střelnou zbraní. Loví stejně dobře samostatně, jako ve smečce, pracuje hlasitě. Jeho krátké nohy mu umožňují pronikat velmi hustou vegetací, kam se velký pes nedostane a vyhání odsud zvěř, která se tam ukrývá. Je to specialista na lov králíků, ale může stejně dobře pracovat i na zajíci či srnčí zvěři. Hledá a mrštně proniká s velkou jistotou terénem, jeho způsob práce není rychlý, ale je razantní a přesný.

Artésko-normandský baset - povaha

Artésko-normandský baset je vytrvalý, nadaný vynikajícím čichem a melodickým hlasem, ovšem ne však příliš rychlý. Díky všem svým předpokladům pro loveckou službu dovoluje svému pánovi se z jeho lovecké práce plně těšit. Povahou je nesobecký a velmi laskavý. Velmi snadno se cvičí.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Artésko-normandský baset má v kohoutku 30 až 36 centimetrů.

Váha:

Artésko-normandský baset váží v rozmezí 15 až 20 kilogramů.

Srst:

Toto psí plemeno má krátkou přiléhající a hladkou srst, ne však příliš jemnou. Zbarvení je trojbarevné - srnčí s černou „přikrývkou" a bílé nebo dvojbarevné - srnčí a bílé. U trojbarevných psů by srst na hlavě měla být více pokryta srstí tříslově zbarvenou a ukazovat kruh tmavých chlupů na každé straně spánku. Černá přikrývka nebo černé záplaty by se měla skládat z černých pevných chlupů nebo černo šedivých - strakatých.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Artésko-normandský baset je vzhledem k velikost poněkud dlouhý tělem, avšak dobře vyvážený, kompaktní, který noblesou své hlavy připomíná velkého Normanského honiče. Výška v kohoutku je v poměru k délce jeho těla 5:8.

Hlava:

Lebka je kopulovitě zformovaná, střední šířky, se zjevnou týlovou kostí. Hlava celkově musí vypadat suchá.

Oči:

Oči jsou oválně tvarované, velké, tmavé, v harmonii se srstí, s klidným a vážným výrazem.

Uši:

Uši by měly být posazené co nejníže a nikdy nad linií oka. Jsou na spodu nízké, dovnitř zatočené, ohebné, velmi dlouhé, délkou dosahují přinejmenším délky čenichu. Preferuje se jejich ukončení na konci čenichu.

Nos:

Nos je černý, velký, přes rty mírně vyčnívá, chřípí má dobře otevřená.

Krk:

Krk je poměrně dlouhý, s malým lalokem.

Ocas:

Ocas je vcelku dlouhý, u základu široký, směrem ke konci se zužuje, v klidu se špička ocasu musí dotýkat země. Je nošený šavlovitě zatočen, nikdy však nespadá přes záda.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Péče o srst

Péče o srst není složitá, stačí cca 1x týdně kartáčovat. Důležité je také zastřihování chloupků kolem očí a čistění kožních záhybů pod očima. Nesmíme zapomenout na pravidelné zastřihování drápků.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá obvykle vysokého věku, nad 13 let.

Basethaund - nejlepší Colombův přítel

Malý hrubosrstý vendéeský baset

Drever - Švédský baset

Modrý gaskoňský baset

Búrský buldok (Boerboel)

Alapažský čistokrevný buldok
Anglický buldog

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies