Drever - Švédský baset

Dlouhé tělo, krátké nohy, výrazný štěkot a vynikající čich, jsou charakteristickými znaky tohoto oblíbeného psího plemeno, které vzniklo ve Švédsku.

Drever

Z historie plemene

Drever je psí plemeno, které bylo vyšlechtěno ve 20. století ve Švédsku z vestfálského jezevčíkovitého brakýře. V České republice je známý také pod názvem Švédský baset a nebo Švédský jezevčíkovitý. Drever je určen především k lovu. Ve Švédsku je velmi oblíbený, za jeho hranicemi není příliš známý.

Drever - povaha

Drever je horlivý, houževnatý, v některých případech tvrdohlavý pes. Neprojevuje se agresivně, nervózně ani plaše. Je vhodný pro zkušené chovatele. Dobře se snese s ostatními zvířaty v domácnosti. K dětem je přátelský a tolerantní.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má ideální výšku v kohoutku 35 centimetrů, s povoleným kolísáním 32 až 38 centimetrů. Fena má ideální výšku v kohoutku 33 centimetrů, s povoleným kolísáním 30 až 36 centimetrů.

Váha:

Drever váží v rozmezí 14,5 až 15,5 kilogramů. Standard FCI hmotnost plemene neuvádí.

Srst:

Toto psí plemeno má drsnou, rovnou, k tělu dobře přiléhající srst. Na hlavě, uších, dolních částech končetin by srst měla být kratší. Na krku, zádech a zadní části stehen by srst měla být delší. Všechna zbarvení s bílým značením jsou přípustné. Nepřijatelné je čistě bílé nebo játrově hnědé zbarvení. Jednotlivě barvy by měly být velmi dobře ohraničené.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Toto psí plemeno je charakteristické delším tělem a krátkými nohami.

Hlava:

Hlava je poměrně velká, podlouhlá, směrem k čenichu se zužuje.

Krk:

Krk je úměrně dlouhý a silný, mezi ramena je dobře vklíněn, kůže na něm je pružná a dobře přiléhající.

Oči:

Oči jsou jasné, tmavě hnědé.

Nos:

Nos je černý, s dobře vyvinutých chřípím široce otevřeným dokořán.

Uši:

Uši jsou nízko posazené, středně dlouhé a široké, visící, na koncích zakulacené.

Ocas:

Ocas je dlouhý, u základu silný, většinou visící dolů, může však být nošený výše, nikdy však není zatočený přes záda.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky za každého počasí. Dožívá se průměrného věku 12 - 14 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies