Americká Akita

Americká Akita je energický, inteligentní a přátelský pes, který se poměrně snadno cvičí. Je vhodný zejména pro sportovně založené chovatele. Povahou a částečně i vzhledem je podobný známému japonskému plemenu Akita Inu, se kterým má část společné historie.

Americká Akita

Všeobecně o tomto psím plemenu

Americká Akita je psí plemeno, které je známo také pod názvem Velký japonský pes. Pochází z horských oblastí největšího ostrova Japonska - Honšú, z oblasti Akita. Počátky historie tohoto plemene sahají do doby 5000 let před naším letopočtem a shodují se s vývojem plemene Akita Inu. Předkové Americké Akity byli středně velcí psi určení k lovu medvědů. Na přelomu 19. a 20. století byly tito psi kříženi s plemeny Tosa Inu a Mastily za účelem zvýšení mohutnosti a agresivity a začali se používat jako bojoví psi.

Během 2. světové války byly používáni jako kožešinová zvířata pro ošacení vojenských jednotek, čímž byl jejich počet drasticky zredukován. První pár plemene Akity do Spojených států přivezla Helen Kellerová v roce 1937.

Po válce se do Spojených států společně s vojenskými jednotkami dostala řada Akit z linie Dewa – u této linie se projevovaly charakteristické znaky vlivu Mastifa a Německého ovčáka.

V roce 1956 byl založen Akita Club of America, samotné plemeno Americká akita bylo uznáno klubem American Kennel Club v roce 1972 . Přesto v této době neměly AKC a JKC (Japan Kennel Club) reciproční dohody o vzájemném uznávání průkazů původu, proto bylo nemožné používat pro plemeno nové krevní linie z Japonska. Následkem toho se Akity ve Spojených státech začaly podstatně lišit od Akit v Japonsku a ve Spojených státech se tak vyvinulo samostatné plemeno.

Americká Akita - povaha

Americká Akita je inteligentní, energický, přátelský, někdy tvrdohlavý a panovačný pes, který se vyznačuje vysokou oddaností ke svému pánovi. Je ostražitý a zbytečně neštěká. Určitá nevraživost až agresitita se může projevit vůči ostatním psům - proto je vhodné toto psí plemeno zvykat na ostatní zvířata již od štěněčího věku.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 66 až 71 centimetrů, fena má v kohoutku 61 až 66 centimetrů.

Váha:

Plemenný standard hmotnost neuvádí.

Srst:

Toto psí plemeno má patrovou srst. Podsada je silná, jemná, hustá a kratší než krycí srst. Krycí srst (pesíky) jsou rovné, tvrdé a poněkud odstávající. Srst na hlavě, v dolní části končetin a na uších je krátká. Délka srsti na kohoutku a zádi dosahuje délky přibližně 5 centimetrů.

Přípustné je jakákoliv zbarvení srsti, včetně strakaté a nebo žíhané. Barvy by měly být zářivé a jasné, znaky dobře vyvážené - s maskou, bez ní nebo s lysinou. Barva podsady se smí lišit od barvy krycí srsti.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Velký pes robustní konstituce, harmonický, celkově mohutný a silné kostry.

Hlava:

Pro plemeno je charakteristická široká hlava ve tvaru tupého trojúhelníku s hlubokou tlamou, poměrně malýma očima a vztyčenýma ušima směřujícíma kupředu většinou ve stejné úrovni se zadní částí šíje.

Krk:

Krk je silný a svalnatý, s minimálním lalokem. Je poměrně krátký, silně se rozšiřující k plecím.

Uši:

Uši jsou trojúhelníkového tvaru, na špičkách poněkud zaoblené, široké u kořene, nejsou nasazeny příliš nízko. Při pohledu ze strany směřují uši kupředu nad oči rovnoběžně s linií šíje.

Oči:

Oči jsou tmavě hnědé, poměrně malé, nevystupují, téměř trojúhelníkového tvaru. Okraje očních víček černé a těsně přiléhající.

Ocas:

Mohutný a bohatě osrstěný, vysoko nasazený a nesený nad hřbetem nebo ke slabině, zatočený ze tří čtvrtin.

Péče o srst

Americká Akita nevyžaduje zvláštní péči o srst, která má samočistící schopnost. Vyžaduje pouze pravidelné kartáčování. Také ostatní hygiena, jako je čištění uší a kůže, není nutná jako u ostatních plemen.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Kvůli zvýšenému prahu bolesti není vhodné u tohoto psího plemene používat k výchově donucovací prostředky. Pro svou vysokou inteligenci, snadnou učenlivost a vynikající čich je Americká Akita využívána v záchranářství i jako policejní pes. Dožívá se průměrného věku 12 - 13 let, ale i déle.

Akita Inu - japonský symbol štěstí a zdraví

Shiba inu - svérázné psí plemeno

Japonský bobtail

Karelský medvědí pes

Faraónský pes (Pharaoh Hound)

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies