Akita Inu - japonský symbol štěstí a zdraví

Akita Inu - plemeno se širokým využitím. Používal se jako hlídací, lovecký, bojový, tažný a společenský pes. Byl velmi oblíben, protože se považoval za symbol štěstí a zdraví.
Akita inu

Akita Inu - původ

Akita Inu pochází z Japonska, kde toto plemeno vzniklo v 17. století. Název tohoto plemene - Akita, je odvozen od japonské prefektury Akita, nacházející se v severní části ostrova Honšú. Akita Inu měl vždy velmi široké využití. Používal se jako hlídací, lovecký, bojový, tažný a společenský pes. Akita Inu byl velmi oblíben, protože se považoval za symbol štěstí a zdraví.

Charakteristika a povahové rysy psa

Akita Inu je velmi inteligentní, sportovně i společensky založené plemeno. Akita má dominantní povahu. Uznává pouze jednoho pána, nejčastěji muže, od něhož vyžaduje autoritu a vedení. Akita Inu je velmi temperamentní, rychlý, přizpůsobivý, snášenlivý, přátelský, bystrý, vytrvalý, učenlivý, ale také samostatný pes. V rodině je Akita Inu přítulný a má rád děti.

Akita Inu - výška, váha, srst

Průměrná výška psa se pohybuje v rozmezí 64 až 70 centimetrů, u fen 58 až 64 centimetrů. Váha je úměrná výšce, standart FCI váhu neudává. Váha se pohybuje v rozmezí 35 až 50 kilogramů. Srst je pevná, s hustým, měkkým a jemným základem. Barva srsti je „pepř a sůl”, čistá nebo začerněná, bělavá nebo přecházející do rezava. Standart FCI dovoluje bílé skvrny, pouze však malé velikosti.

Péče o srst Akita Inu

Pouze v období línání je nutné denní kartáčování k odstranění uvolněné srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.

Výchova psa je velmi důležitá

Výchova psa probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od raného věku štěněte. Akita Inu se dožívá průměrného věku 12 let, ale i déle. Toto plemeno by si měli pořizovat pouze zkušení chovatelé, kteří budou mít na Akita Inu dostatek času a trpělivosti.

Akita Inu potřebuje dostatek pohybu

Snažte se zajistit Akitě Inu hodně pohybu, protože jej potřebuje. Má silně vyvinutý lovecký pud, který lze podchytit speciálním výcvikem a dále využívat.

Akita Inu – zajímavost o plemenu

  • V Japonsku byl Akita inu prohlášen „národní památkou” a Japonci ho chovají ve veliké úctě.
  • Mezi časté nemoci, kterými Akita Inu trpí jsou dysplazie kyčelního kloubu, luxace čéšky, onemocnění očí, ekzémy, poruchy funkce štítné žlázy. O zdraví zvířat více zde >>
  • Po druhé světové válce dovezli Akity do USA vojáci, kteří se vraceli z Japonska.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies