Zlomeniny krunýře u želv

Bohužel, ačkoliv má želvu krunýř chránit, v domácím chovu může snadno dojít k puklině, fraktuře či dokonce zlomenině. Naštěstí dnes existují techniky, které dokáží dát želví krunýř znovu dohromady.

Želva

Jak může dojít k fraktuře či zlomenině krunýře

Někdy stačí jen chvilka nepozornosti a malér je na světě – želva vám spadne z velké výšky na zem, omylem ji přivřete dveřmi, šlápnete na ni nebo ji také může pokousat pes. První, co v takovém případě musíte udělat, je okamžitě želvu odvést k veterináři, aby se prokázalo, zda úraz kromě krunýře nepoškodil i vnitřní orgány. Pakliže ne, může se přistoupit k nápravě škod napáchaných na krunýři.

Metody léčby jdou kupředu

Veterinář obvykle po kontrole životních funkcí želvy krunýř desinfikuje (rány bývají kontaminované zeminou nebo prachem), aplikuje léky proti bolesti (někdy je nutná i narkóza) a následně fraktury či zlomeniny zafixuje. Zatímco dříve se fraktury řešily plošným pokrytím akrylátem, laminátem či speciálními mřížkami, dnes se přistupuje k mnohem důmyslnějším metodám. Ukázalo se totiž, že želví krunýř je pod celoplošnou pokrývkou doslova udušen, u mladých želviček negativně ovlivňuje růst zvířete a někdy dokonce při odstraňování vrstvy dochází k odloupnutí svrchní vrstvy krunýře.

Místo těchto metod se proto zlomeniny častěji řeší s pomocí šroubů a rekonstrukčních plotének. Hojení prasklin a zlomenin trvá poměrně dlouho, s želvou proto budete muset pravidelně docházet na kontrolu k veterináři. Ten stav krunýře vždy zkontroluje, rány převáže sterilním obvazem, případně vymění šrouby. Někdy je ale použití akrylátu nezbytné.

Co můžete pro raněnou želvu udělat vy

Protože jsou hlavními stavebními prvky želvího krunýře fosfor a vápník, je důležité dopřát želvičce více zdrojů těchto látek než jindy. Vápník navíc urychluje hojení. Servírujte svému domácímu mazlíčkovi čínské zelí, pampelišku (květ i list), petržel, pórek, listy špenátu, cibulovou nať nebo ostružinové listí. Doporučí-li to veterinář, tyto pochoutky navíc posypejte drcenou sépiovou kostí, drcenými tabletami vápníků nebo drcenými vaječnými skořápky.

Želvy a zajímavosti o ní

Vodní želvy a jejich chov

Zařizujeme výběh pro želvy

Zazimování želv má svá pravidla

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies