Zlatý déšť (Forsythia intermedia)

Zlatice je v době kvetení velmi výrazná, po odkvětu byste tento strom téměř nepoznali. Pěstuje se v několika kultivarech lišících se zejména velikostí nebo odstínem květů.

Forsythia

Forsythia intermedia – zlatý déšť

Je nemožné přehlédnout v dubnu zlatici neboli forzýtii. Její větve jsou obsypány žlutými květy, které spolu s narcisy dotvářejí obraz jara. Tento 2 až 3 metrový keř se vysazuje velmi často. Zlatice je v době kvetení velmi výrazná, po odkvětu byste tento strom ani nepoznali. Pěstuje se v několika kultivarech lišících se zejména velikostí nebo odstínem květů, ale i počtem okvětních lístků, kterých u některých kultivarů může být až 6.

Původ forsythie

Jde o zahradního křížence, který byl vyšlechtěn okolo roku 1880. Jeho rodiče pocházejí z Číny. V Čechách je pěstován od roku 1910 (poprvé byl vysazen v parku zámku Průhonice), v současnosti je vysazován velmi často v parcích, zahradách apod.

Zlatý déšť (Forsythia intermedia) – popis

Větve forsythie rostou nejprve přímo vzhůru, později se s postupem času odklánějí. Listy jsou zoubkované, světle zelené, v průběhu léta tmavnou. Květy jsou žluté a je jich velmi mnoho (vytvářejí dojem zlatého deště, jak se této rostlině také velmi často říká).

Forsytii prořezávejte ihned po odkvětu

Zlatici je možné prořezávat. Ideální termín řezu je ihned po odkvětu, jinak budou další rok květy méně hojné nebo žádné.

Přečtěte si také:

Rychlení cibulnatých rostlin

Víte, kterou květinou vyznáte lásku nebo naopak naznačíte odmítnutí?

Jak zakládat zahradní jezírka?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies