Život zvířat ve městech

Města obklopená betonem, velkým množstvím aut a davy lidí nejsou zrovna tím nejideálnějším prostředím pro život zvířat. Zvířata a jejich umění obstát životním podmínkám...

Město

Zvířata v parcích a zahradách měst

V městských parcích můžete často slyšet hlasy vran a strak, zatímco menší ptactvo, jako jsou kosi, drozdi, sýkorky aj. dávají přednost malým zahrádkám u domků a vilek. V létě tady zase jiřičky chytají hmyz, který létá na zahradní květiny.

 

Většina ptáků pečuje o svá mláďata v hnízdech, který si stavějí pod střechami či římsami budov. V noci můžete kolem městských parků zahlédnout netopýry hledající ve vzduchu potravu. Také ježci i lišky vycházejí ze svých úkrytů, aby si také opatřili něco k snědku.

 

Řeky, rybníky a průplavy měst

Ve většině zahradních rybnících se rozmnožují ropuchy, skokani a v některých městech dokonce i čolci. Zajímavostí však je, že v dnešní době žije více obojživelníků v čistých a dobře opečovávaných okrasných rybnících na předměstí než třeba na venkově.

 

V řekách, které protékají městy a v průplavech, tedy pokud nejsou znečištěny, žijí nejrůznější ryby, od malých koljušek až po velké štiky. Městské rybníčky zase osídlují divoké kachny a březňačky.

 

Zvířata v centru města

Ve městech kolem vysokých budov krouží holuby, kterým toto prostředí připomíná útesy, kde hnízdí jejich divocí předci – holuby skalní. Vrabci se čas od času stávají kořistí poštolek hnízdících na věžích kostelů a na výškových stavbách. Skládky odpadků zase lákají racky.

 

Ve městech se také poměrně často zabydlují takové druhy živočichů i rostlin, jejichž původní domovina bývá velmi vzdálená. Např. takový zlatobýl kanadský, který pochází ze Severní Ameriky se ve městech vyskytuje hojně.

 

Zvířata ve městech a jejich umění přežít

Města jsou všude plná lidí a jejich aktivit, a proto zde mají největší naději na přežití ti živočichové, kteří jsou přizpůsobiví, odvážní a opatrní. Například takové inteligentní a podnikavé lišky či straky se městskému prostředí dokonale přizpůsobily.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies