Žáby z rodů skokanů

Slyšet žáby kvákat dnes už není tak časté, ale občas, když se procházíte kolem jezírek a rybníků, je přesto můžete zaslechnout. U nás se nacházejí nejvíce žáby právě z rodu skokanů.

Žába ve vodě

Žáby jsou jak na suchu, tak ve vodě

Žáby jsou obojživelníci, žijí tedy ve vodě i na souši. Existuje kolem pět tisíc druhů žab, ale u nás jsou zastoupeny žábami z rodu skokanů. Nechybí ani ropucha, kuňka, blatnice a rosnička.

 

Pro žáby (skokany) je kůže nezbytností

Skokani mají proměnlivou tělesnou teplotu a holou žláznatou kůži, která je pro ně však nezbytností. Slizká kůže chrání žáby před vysycháním, což je zároveň důležité i pro zachování dýchací funkce. Kůže obstarává celkovou výměnu vzduchu, a to i během zimního spánku. Skokani však v plné míře využívají také plíce.

 

 

Jazyk skokanů si pochutnává (nejen) na hmyzu

Skokani se bez svého jazyka neobejdou, protože je pro ně hlavním zdrojem obživy. Na rozdíl od ostatních obratlovců mají přirostlý přední konec jazyka a zadní je volný. To má své opodstatnění, protože díky tomu svůj jazyk „vystřelují” na vzdálenost několika centimetrů. Jazykem tak většinou uloví nějakou tu tučnou pochoutku v podobě mouchy či nějakého jiného hmyzu. Nepohrdnou ani pavouky a slimáky. Potravu žvýkají pomocí drobných kuželovitých zoubků, které jsou v ústní dutině na horní čelisti. Skokany pak ohrožují čápi a užovka obojková.

 

 

Skokan skřehotavý patří mezi největší žáby

Skokan skřehotavý patří k našim největším žábám a se svými sedmnácti centimetry převyšuje všechny skokany Evropy. Tomuto skokanovi se líbí v teplejších oblastech, ale můžete se s ním setkat i u menších vod. Koncem léta lze spatřit jeho mláďata na březích jezírka.

 

 

Skokan zelený žije v klidných jezírkách

Žije v malých i větších klidných jezírkách s porostem vodního rostlinstva. U skokana zeleného je známá barevná různorodost. Zbarvení a kresba zad se mění podle podmínek podnebí a prostředí a také v období páření. Tito skokani umí také pronikavě kvákat.

 

 

Skokana hnědého lákají lidské příbytky

Skokan hnědý žije v blízkosti lidských příbytků a v zahradách. Vyskytuje se ve vlhkých nížinách, vystupuje však i do vyšších poloh. Potkat ho můžete i na souši, především po jarním rozmnožování.

 

 

Skokan štíhlý má dlouhé nohy

Skokan štíhlý má velmi dlouhé nohy, což ho odlišuje od ostatních hnědých skokanů. Samci jsou menší. Tyto žáby neuslyšíte hlasitě kvákat, protože jim chybí vnitřní rezonáty.

 

 

Skokan ostronosý patří k menším druhům

Liší se od ostatních žab svou zašpičatělou hlavou a světle zbarveným břichem a hrdlem. Vyskytuje se spíše v nížinách. Samička snáší asi dva tisíce vajíček, které ponechává na dně jezírek.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies