Zimní práce v zahradě

I když je zahrádka pod sněhovou peřinou a oddává se zimnímu spánku, neznamená to, že nepotřebuje žádnou péči. I během zimy o ní musíme pečovat. Víte, jaké práce se provádějí právě v tomto období?

Zahrada v zimě.

Kde sníh nepatří

Pravidelně oklepávejte sníh z větví stromů i keřů. Podceníte-li tíhu sněhu, může se stát, že vám poláme jejich větve, případně je celé rozláme. Pravidelně jej sundávejte také ze střechy, okapů a jiných míst, kde by mohl uškodit.

I během zimy lze sadit a sklízet

Není-li půda příliš zmrzlá, můžete vysazovat keře vhodné pro živé ploty a také stromy (ovocné, listnaté i jehličnaté). Pokud nejsou podmínky zrovna ideální, kořeny sazenic zasypte zeminou nebo pískem a umístěte je do chladnější a tmavé místnosti, nejlépe do sklepa. Během zimy lze sklízet čínské zelí, zimní salát, špenát, kadeřavou a růžičkovou kapustu.

Péče o rostliny a dřeviny

Chraňte všechny choulostivé rostliny, mladé stromy a keře (například třezalku, ibišek) před mrazem, zimním sluncem a sněhem – například obalem ze slámy, bílou netkanou textilií nebo jutovou tkaninou. Nejsou-li rostliny dostatečně silné a hrozí-li, že se následkem sněhové nadílky mohou polámat, připevněte k nim oporu.

Starší odkvetlé keře lze během zimy prořezávat metodou o jednu třetinu. U starších ovocných stromů (jádroviny, bobuloviny) lze podpořit růst, omezit bujení, regulovat kvalitu a bohatost plodů pomocí zmlazovacího či výchovného řezu. Ideálním obdobím pro jejich provedení je prosinec až únor.

Další neodkladné práce

Neučinili-li jste tak doposud, vypusťte ze zahrady všechnu vodu (z barelů na vodu, hadic, rozvodů, apod.). Také tepelně izolujte venkovní potrubí.

Máte-li na zahradě zahradní jezírko s vodními živočichy, pravidelně o ně pečujte. Více se dozvíte v článku zde >

Pravidelně kontrolujte uskladněné ovoce, hlízy a cibuloviny. Zkažené či kazící se plody nebo sazenice odstraňujte.

Příprava zahrady na zimní spánek

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies