Zánět zvukovodu - příznaky a léčba

Zánět zevního zvukovodu může vzniknout hned z několika příčin. Vyskytuje se v největší míře u psů s těžkýma a klopenýma ušima. Přečtěte si více o příznacích, léčbě a prevenci zánětu zvukovodu u psů.

Pes

Zánět zvukovodu - příčiny vzniku

Zánět zvukovodu může mít mnoho příčin - může vzniknout následkem cizího tělesa ve zvukovodu, působením parazitů, keratinizačními a kornifikačními změnami, apod. Zánět se může objevit v jednom, ale i v obou uších najednou. Pokud zpozorujeme u svého psa níže uvedené příznaky, je vhodné navštívit veterinárního lékaře, který zvukovod vyšetří a určí přesnou příčinu.

Příznaky zánětu zvukovodu

Při zánětu ušního zvukovodu pes třepe hlavou a škrábe se v okolí ušní báze. Vnitřek ucha je následkem škrábání zarudlý, typická je také zvýšená tvorba ušního mazu. Pokud se v uchu psa objeví nažloutlý a nebo nazelenalý sekret, je zánět v akutní hnisavé fázi a je nutné navštívit co nejrychleji veterinárního lékaře. Pokud se zánět ucha zanedbá, může to vést až k hluchotě, poruše pohybového aparátu nebo obrně lícního nervu. Zánět někdy navíc může přejít do chronické podoby.

Léčba zánětu zvukovodu

Vzhledem k tomu, že zánět zvukovodu může vzniknout z mnoha příčin, je vhodné navštívit veterinárního lékaře, který určí přesnou příčinu a stanoví optimální postup léčby. Při léčbě se nejčastěji používají kortikosteroidy, které pomohou k odstranění zánětu a související bolestivosti. Opakující se (chronické) infekční záněty zevního zvukovodu, způsobené bakteriální či kvasinkovou infekcí, jsou obvykle léčeny aplikací ušních kapek. U středně těžkých a vážných případů zánětu zevního zvukovodu je nutná celková léčba antibiotiky nebo antimykotiky.

Prevence zánětu zvukovodu

  • Pravidelná péče o zevní zvukovod. Více o péči naleznete v následujícím článku>
  • U některých plemen je třeba pravidelně vytrhávat chloupky rostoucí ve zvukovodu. Jedná se především o pudly, knírače, bišonky, maltézáčky, jokšíry a další plemena s jemnou srstí.

Poznejte lépe svého psa - sluch a čich

Hluchota u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies