Poznejte lépe svého psa - sluch a čich

Poznejte lépe svého psího mazlíčka. V dnešním článku se dočtete více o psím čichu a sluchu. Jak psi slyší a cítí v porovnání s člověkem? Jaký je rozdíl ve stavbě ucha psa a člověka? To vše a mnohem víc se dočtete zde.

Jezevčík

Psí sluch je 2x více vyvinutější než u člověka

Při zahvízdnutí přiběhne pes okamžitě ke svému pánovi, i kdyby byli od sebe vzdáleni několik desítek metrů. Sluch psa je 2x vyvinutější než sluch člověka. Jsou schopni zachytit i blížící se přírodní katastrofy, jako např. zemětřesení.

Infrazvuk a ultrazvuk

Když ve vzdálenosti několika metrů proběhne myš, pes ji perfektně uslyší. Rozlišuje infrazvuky /frekvence nižší než 20 hertzů/ a ultrazvuky /frekvence vyšší než 20 000 hertzů/, konkrétně může zachytit zvuky od několika až do 50 000 hertzů. Sluchová kapacita u člověka je mnohem nižší - 16 až 20 000 hertzů.

Rozdíl ve stavbě ucha psa a člověka

To, co sluch psa odlišuje od sluchu člověka, je množství tzv. Cortiho orgánů, což jsou senzorické buňky přenášejíci zvuk - u psa je jejich počet mnohem vyšší.

Pohyblivé uši

Zachycení všech zvuků usnadňují také pohyblivé uši. Ty jsou chrupavčité a mnohem svalnatější než u člověka. Tím se vysvětluje, že při zvuku se ucho nasměruje k jeho zdroji. Zvuk je takto lépe zachycen a boltec lépe plní funkci rezonanční desky.

Pejskové a jejich vynikající čich

Psi jsou mistři v hledání ztracených osob nebo v odhalování drog ukrytých v zavazadlech. Za to vděčí svému čichu.

Psí čenich

Bez něho by pes nemohl existovat. Z anatomického hlediska je vnitřek čenichu rozdělen na dva kanály - jeden slouží k dýchání, druhým rozlišuje pachy. Tento čichový orgán je u psa vystlán cca 130 cm² sliznice, která je složena z čichových buněk. Člověk má pouze 3 cm² této sliznice. Počet čichových buněk je u psa 35x vyšší než u člověka a jejich počet dosahuje v průměru 150 milionů. Pes je schopen rozlišit okolo 44 různých pachů, a to i ve velmi slabých koncentracích.

Čichový orgán navíc

Nadmíru vyvinutý čich psa je doplněn ještě dalším orgánem důležitým pro rozmnožování - tzv. Jacobsonovým orgánem. Ten u člověka zakrněl. U zvířat slouží k vnímání feromonů, což jsou hormony.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies