Zahrada pro seniory

S odchodem do důchodu nastává ten pravý čas konečně se začít intenzivně věnovat zahradničení. Ale zatímco času máme víc, síly ubývají a zdravotní problémy přibývají. Proto je dobré už s předstihem začít chystat zahradu na období, kdy klouby ztuhnou a ohýbání bude těžší. Proč se zříkat radosti z práce na zahradě, když stačí pár jednoduchých triků, které nám ji ulehčí?

Senioři a zahrada

Vyvýšené záhony

Vysoké záhony vypadají na zahradě moc dobře a navíc šetří záda. Na rostliny lépe vidíte a lépe se plejí. Výhodou je, že péči o ně zvládnou i vozíčkáři. A ještě jedno plus – rostliny na vyvýšených záhonech rychleji osychají, takže jsou méně napadány plísňovými chorobami.

Snadná sklizeň

Sklizeň usnadní popínavá zelenina a ovoce ve špalírech vysokých maximálně po ramena. Včas zasaďte stromkovitý rybíz a angrešt.

Pracujte vsedě

Mnohé drobné zahradnické práce, jako sběr škůdců, odstříhávání suchých částí rostlin, vyvazování apod., jdou vsedě mnohem lépe od ruky. Pořídíte-li si speciální zahradní sedátko, můžete jej otočit a pokračovat v práci v pokleku (slouží i jako klekátko).

Nářadí

Nářadí s dlouhou násadou nebo teleskopickou tyčí vám ušetří ohýbání. Pro stříhání stromů jsou ideální pákové nůžky. Nářadí musí odpovídat vaší výšce, při práci se neohýbejte. Na zeleninové záhony se osvědčilo používání malých motorových kypřičů. Veškeré nářadí označte jasně červenou nebo žlutou barvou, při odložení do trávy ho lehce najdete.

Příprava na práci

Hlavně na jaře, kdy vypuká hlavní zahradnická sezóna, hrozí, že si po dlouhém zimním odpočinku uženeme bolesti zad, kloubů nebo natažené vazy. Lékaři proto doporučují, abychom před každou náročnější prací na zahradě věnovali čas protažení. Zpočátku nepracujte fyzicky déle než dvě hodiny denně. Nedělejte hodiny a hodiny stále stejné pohyby, jako třeba při rytí záhonů, ale pracovní aktivity střídejte.

Chraňte si kolena

Klekněte si při práci, kdykoliv je to možné. Při práci v pokleku použijte chrániče kolen, chráníte tak vazy, šlachy a klouby. Polohu vkleče střídejte se vzpřímenou polohou. Zvedejte se opatrně. Přestaňte pracovat, jakmile se ozve bolest.

Pozor na záda

Je zbytečné při práci na zahradě přepínat své síly. Při zvedání těžších břemen, třeba konve s vodou, ji uchopte oběma rukama na dvou místech. K tomu se hodí konve se dvěma držadly nebo s jedním velkým obloukovitým držadlem. K přemisťování těžších břemen použijte kolečko, ke stěhování velkých květináčů dobře poslouží rudl.

Usnadněte si práci

Můžete část zahradních prací přenést do bytu. K tomu vám dobře poslouží třeba sadbovač (vypadá jako jogurtovač), zahřívací podložka ke klíčení rostlin, pěstitelská stanice nebo mini skleník.

Předcházejte zdravotním problémům

Myslete taky na očkování proti tetanu, popř. klíšťové encefalitidě. Dbejte na ochranné pomůcky, jako rukavice, přilbu se štítem při řezání dřeva, v horkých dnech nasaďte pokrývku hlavy a nezapomeňte na ochranný krém. Alespoň základní lékárnička v zahradní chatce by měla být samozřejmostí.

Bydlení pro seniory

Zařizujeme kouplenu pro seniory a tělesně postižené

Vliv psa na zdraví člověka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies