Vypěstujte si na své zahrádce ladoňku

Ladoňky jsou velmi krásné cibuloviny, jenž se na trvalé stanoviště vysazují na podzim. Po zimě se Vám odmění záplavou zajímavých květů, které mohou být modře, fialově, růžově nebo bíle zbarveny. Seznamte se podrobněji s jejich pěstováním.

Ladoňka sibiřská

Všeobecně o ladoňkách

Ladoňky jsou rodem jednoděložných rostlin z čeledi hyacintovité (Hyacinthaceae). Jejich domovinou je Balkán, Kavkaz a Malá Asie. Latinský název ladoněk zní Scilla. Typické jsou pro ně cibule, jednoduché listy rostoucí po několika v přízemní růžici a květy rostoucí v hroznech nebo chocholících. Okvětí je obvykle složeno z šesti okvětních lístků ve dvou přeslenech, které jsou volné a nebo ve spodní části srostou v krátký zvoneček. Jejich zbarvení může být modré, bělavé, růžové a nebo fialové. V Evropě existuje přibližně 50 druhů těchto krásných rostlin. Vzhledem, názvem i pěstebními nároky jsou ladoňkám podobné ladoničky (Chinodoxa) nebo ladoníky (Camassia).

Zajímavé druhy ladoněk pro vaši zahradu

Scilla mischtschenkoana - rostlina má světle modré květy, uprostřed každého květního plátku je tmavý pruh.
Scilla siberica - rostlina kvete zářivě modrými květy.
Scilla bifolia - rostlina má modré hvězdicovité květy, které rostou v hroznech.

Pěstební stanoviště a substrát

Ladoňky mají rády slunné nebo poloslunné stanoviště a lehčí, humózní, nejlépe hlinitopísčitou půdu. Na podzim by měla být půda sušší (rostliny by mohly následkem přemokřené půdy během zimního období uhnít), na jaře je vhodná vlhčí půda. Rostliny jsou vhodné pro pěstování ve skupinách v trávníku nebo ve skalkách.

Podzimní výsadba ladoněk

Cibule ladoněk vysazujeme v období srpna až října. Hloubka výsadby by měla být v rozmezí od 6 do 10 centimetrů, vzdálenost výsadby pak od 8 do 10 centimetrů. Zasadíme-li ladoňku volně do trávníku, musíme počítat s tím, že jej lze sekat až po úplném zežloutnutí listů ladoněk.

Doba kvetení ladoněk

Většina ladoněk kvete na jaře - v období března a dubna. Dle druhu kvetou modrými, fialovými, bílými a nebo růžovými květy.

Množení ladoněk

Ladoňky lze množit semenem a nebo dělením trsu. Oblíbenějším a také jednodušším způsobem je dělení trsu. Stačí, když z mateřské rostliny oddělíme malou část s cibulkou a zasadíme ji do půdy. Tento úkon lze provádět od srpna do září. Ze semen ladoňky vyrostou za 3 až 4 roky. Na jednom stanovišti vydrží ladoňky až několik let.

Další zajímavé články k tématu:

Výsadba cibulovin na podzim

Cibuloviny a hlíznaté rostliny kvetoucí v létě

Cibuloviny a hlíznaté rostliny

Podzimní výsadba cibulí tulipánů

Rychlení cibulnatých rostlin

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies