Vybíráme kotel

Chystáte se koupit kotel? A víte, k čemu je kromě ceny třeba přihlédnout, abyste byli opravdu spokojeni? Udělejte si jasno dříve než vytáhnete peněženku.

Oheň

Podle čeho vybírat

Cena kotle a paliva by neměla být jediným kritériem vašeho výběru. Důležité je přihlédnout také k možnosti regulace teploty, k náročnosti obsluhy, k působení na životní prostředí, k celkové účinnosti kotle. Před nákupem kotle se vyplatí nechat si udělat finanční nabídku od několika firem – pamatujte ale na to, že levnější kotle jsou finančně náročnější na provoz, a dražší naopak, takže se z dlouhodobého hlediska vyplatí volit dražší typy kotle.

Nepochybně nejoblíbenější jsou kotle na plyn a na dřevo. Dnes existují i opravdu vychytané kotle, které dokáží zplynovat i nejlevnější typy dřeva a jsou programovatelné.

Kotle a jeho typy

Typů kotlů je opravdu mnoho. Palivem může být dřevo, uhlí, plyn nebo topné oleje, velmi pohodlné jsou kotle elektrické a automatické, které jedou na automatický provoz a mají tedy minimální nároky na obsluhu. Spalují přitom jak uhlí, tak i dřevo.

Plynové kotle vedou

Levný provoz, jednoduchá obsluha, to jsou hlavní důvody, proč plynové kotle v konkurenci s ostatními topícími pomocníky jednoznačně vedou. Pokud máte rodinný dům, budete muset uložit zásobník na plyn mimo domov, což nebývá zrovna estetické. Šikovným řešením je ale zakopat jej do země.

Důležité je také správné umístění kotle - ke spálení 1m3 plynu je potřeba kyslíku ze 3m3 vzduchu. Jakmile je kyslík vyčerpán, začne kotel vypouštět jedovatý kysličník uhelnatý, kterým se můžete otrávit.

Kombinované vytápění se také vyplatí

Myslíte-li ekologicky a ekonomicky, bude se vám jistě líbit možnost kombinovaného vytápění. Například v zimě můžete topit v kotli, v létě a dalším období, kdy svítí slunce, zase využívat solární panely. Existují také velmi oblíbené kotle s průtokovým ohřevem vody, kotle s kombinovanými možnostmi vytápění – například na dřevo i uhlí.

Nezapomeňte na stavební povolení

Rozhodli jste se pro plynový kotel? Pak si nechejte udělat projekt výstavby – bez něj totiž nedostanete stavební povolení. Ostatní typy kotlů stavební povolení nevyžadují. Pokud ale přecházíte na jiný typ paliva, opět musíte tuto změnu ohlásit.

Více k tématu:

Kondenzační plynové kotle - novinka, která vám uspoří energii!

Topení plynem, elektřinou nebo tuhými palivy?

Vybíráme termostat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies